Nasilje v družini

Brina Zadravec | 18.04.2013


vir: 24ur.com

Opredelitev problema

Zakon o preprečevanju nasilja v družini v 3. členu opredeljuje, kaj je nasilje v družini. Ne pozabimo, niso žrtve nasilja v družini samo otroci, ker so šibkejša oseba, ampak so lahko tudi odrasli, saj tudi zakon ne opredeljuje točno osebe. Lahko je žrtev zakonec, tako en kot drugi, ali pa stari starši, ali pa tudi kdo drug. Prej omenjen zakon pa ne opredeljuje kazni za storilce, ampak opredeljuje nasilje, določa vloge vladnim organizacijam in organom za pomoč žrtvam, prav tako pa tudi posveča del pozornosti samemu storilcu. Je pa v zakonu posebej opredeljeno, da je otrok, kot šibkejša oseba žrtev nasilja, četudi ni sam predmet nasilja, ampak je samo opazovalec, ko se nad drugim družinskim članom nasilje izvaja.

3. člen Zakona o preprečevanju nasilja v družini:

»(1) Nasilje v družini je vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu družinskemu članu oziroma zanemarjanje družinskega člana ne glede na starost, spol ali katerokoli drugo osebno okoliščino žrtve ali povzročiteljice oziroma povzročitelja nasilja.«


vir: siol.net

Pravna podlaga

Kot prej omenjeno ta zakon ne narekuje kazni za storilca oziroma nasilneža v družini, ampak to kazen narekuje kazenski zakonik. Je pa s tem zakonom opredeljeno, da morajo državni organi in nedržavne organizacije primere nasilja obravnavati prednostno, zagotavljati morajo medsebojno obveščanje in pomoč, tako da se odkrije nasilje v družini.

Žrtev lahko s centrom za socialno delo izdela tudi načrt za pomoč žrtvi, za vzpostavitev varnega okolja za žrtev. Zakon narekuje tudi možne ukrepe s katerimi se lahko zaščiti žrtev, tudi s pomočjo policije in posredovanja le-te.

Prav tako se lahko omogoči žrtvi v navzočnosti policije vstop v stanovanje, da lahko vzame svoje osebne predmete ali pa sodišče odredi, da mora storilec zapustiti skupno stanovanje in se lahko opravi izvršba za izločitev in izročitev premičnin storilcu. Prav tako je možno zahtevati prepoved približevanja, prepoved navezovanja stikov,…

Žrtve se lahko poslužujejo tudi brezplačne pravne pomoči, ki jo nudi sodišče. Dodelitev brezplačne pravne pomoči se ureja v skladu z zakonom, ki ureja brezplačno pravno pomoč, je pa po tem zakonu zagotovljena osebi, ki je v stanju ogroženosti, ne glede na določbe zakona o brezplačni pravni pomoči.

V primerih sojenja je javnost tudi izključena, še posebej v primeru, da je žrtev nasilja otrok. Lahko pa se dopusti javnost, če je žrtev polnoletna oseba in je izrecno podpisala soglasje.

Organi in organizacije

Za pomoč pri nasilju v družini se lahko obrnete na več državnih organov ali pa tudi vladnih ali nevladnih organizacij. Seveda se lahko v prvi fazi obrnete na policijo in podate prijavo, tako imate tudi druge dokaze, kot samo vaši besedo za nasilje. Seveda pa vam je tukaj, kot omenjeno, tudi na razpolago Center za socialno delo in interventna služba centra za socialno delo. Ob tem pa še seveda varna hiša, zavetišče, zatočišče, materinski dom, krizni center, ipd.

Imate pravno vprašanje, na katerega ne poznate odgovora oziroma ne veste kako bi postopali. Obrnite se na naš portal pravno svetovanje na naši spletni strani www.pravninasvet.com ali pa na naš elektronski naslov info@pravninasvet.com.

  • 1193
  • nasilje v družini, nasilje, žrtev, policija
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×