Nasilje v družini

Benjamin Pačnik | 13.02.2011

Družina naj bi za posameznika predstavljala oziroma mu zagotavljala občutek varnosti, pripadnosti, vrednosti, pomagala naj bi mu pri reševanju konfliktov, težav tako na osebni, kot tudi medosebni ravni. Družina in dom pomenita predvsem varno okolje, kamor se posamezniki vračajo iz javnega življenja. Je torej kraj, kamor se umaknemo izpred oči javnosti. Tako je družina tudi prostor, kjer je obseg družbenega nadzora bistveno omejen, zasebnost družine pa zato povezana z možnostjo nasilnega vedenja. Kaj pa storiti, če se to varno okolje, ta podpora in harmonija nehata funkcionirat? Kaj storit v primeru, če ti obrnejo hrbet tisti, od katerih pričakuješ, da ti bodo vedno stali ob strani, ne glede na okoliščine ali težave? Žrtve nasilja med odraslimi v družini so največkrat ženske, predstavnice šibkejšega spola, povzročitelji pa moški. Posebno varstvo pred nasiljem v družini uživa mladoletni družinski član, torej otrok. Otroci pa so žrtev nasilja tudi, če so prisotni pri izvajanju nasilja nad drugim družinskim članom, ali pa otrok živi v okolju, v katerem se pogosto izvaja nasilje. Ko je žrtev nasilja v družini otrok je država dolžna poskrbeti za otroke, torej ko družina ne opravljaj svojih nalog v redu, ko starši ne izvršujejo roditeljske pravice v otrokovo korist, ko so otroci ogroženi, izpostavljeni nasilju v družini in izven nje. Poseg v družino s strani države je upravičen, če gre za varstvo otrokovih koristi in ko so izpolnjeni naslednji pogoji: - Neustrezno ravnanje staršev - Ogrožanje otrokovih koristi s strani staršev ali tretjih oseb - Pomanjkanje odvračanja nevarnosti od otrok s strani staršev Torej Center za socialno delo je dolžen izvesti vse postopke in ukrepe, ki so potrebni za zaščito žrtve glede na stopnjo njene ogroženosti in zaščito njenih koristi. Če pa je žrtev nasilja otrok, imajo koristi in pravice otroka prednost pred vsemi drugimi udeleženci nasilja. Kateri so ukrepi za zagotovitev varnosti žrtve? Eden izmed ukrepov je varovanje življenja in osebne varnosti žrtve. Varnost žrtve zagotavlja policija. Na prošnjo žrtve policija zagotovi žrtvi varnost ob vstopu v stanovanjske prostore, v katerih prebiva, da iz njih vzame stvari, ko so potrebne za zagotavljanje njenih osnovnih življenjskih potreb in potreb njenih otrok. Žrtve lahko sodišču predlaga, da sodišče določi ukrepe za odvrnitev nadaljnje škode. Povzročitelju nasilja se lahko prepove: vstop v stanovanje, v katerem žrtev živi; zadrževati se v določeni bližini stanovanja, v katerem živi žrtev; zadrževati in približevati se krajem, kjer se žrtev redno nahaja(delovno mesto, šola, vrtec….);navezovati stike z žrtvijo; vzpostaviti vsakršno srečanje z žrtvijo;…..

  • 796
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Benjamin Pačnik
Benjamin Pačnik
pravni svetovalec
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×