Nasilje v družini in varna hiša

Brina Zadravec | 09.01.2014

Vedno več je nasilja v družini in vedno manj žensk in otrok o tem govori. Razumljivo, da mogoče iz sramu, da se jim to dogaja, ampak glede na to, da obstajajo institucije in ljudje, ki lahko pomagajo v takšnih primerih, je pravilno, da tudi to pomoč poiščemo in si dejansko pustimo pomagati. V današnjem članku bomo nekaj besed namenili nasilju v družini in varni hiši, čeprav to ni izključno pravna tema. Je pa tema, ki potegne mnogo pravnih posledic za seboj.

Varne hiše nudijo ženskam in njihovim otrokom varen pristan in zatočišče, kjer si lahko opomorejo in pobegnejo pred nasiljem v družini. Stanovalkam v varni hiši nudijo svetovalke strokovno pomoč pri reševanju njihovih problemov, imajo psihološko pomoč, skupine za samopomoč, prav tako pa se stanovalkam pomaga pri pravnih zadevah, ki so s tem povezane, kot na primer:

Stanovalke se lahko v varno hišo, ki je na tajni lokaciji zaradi varnosti stanovalk, vselijo 24 ur na dan, ampak po predhodnem pogovoru s svetovalko. V tem pogovoru za katerega se svetovalka in morebitna stanovalka dogovorita zunaj prostorov varne hiše, svetovalka oceni situacijo in stisko v kateri se ženka nahaja in uredi vse primerno, da se lahko ženska sama ali s svojimi otroci vseli v varno hišo, če je to potrebno.


vir: primorske.si

Ženske lahko živijo v varni hiši največ eno leto. Varna hiša je na tajnih lokacijah in ženske same vodijo gospodinjstvo in plačujejo za življenje minimalni prispevek. V skladu s informacijami na spletnih straneh Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je v Sloveniji v varnih hišah, zatočiščih, materinskih domovih, … približno 445 ležišč.

Vse prej naštete institucije, vključujoče varne hiše so vpete v mrežo javnih socialno varstvenih programov, ki jih ureja Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva. Ti zavodi in programi so dejansko dodatek oziroma dopolnilo k socialnovarstvenim storitvam.

Center za socialno delo, vam lahko pomaga, če se obrnete na njih, ampak drugače so izvajalci teh programov po večini varnih hiš, materinskih domov in drugi predvsem nevladne humanitarne organizacije in zasebniki, ki imajo verificiran program in so vključeni v mrežo javnih socialnovarstvenih programov. Varna hiša se financira predvsem iz proračuna države, lokalne skupnosti, uporabnic in dobrodelnimi prispevki.

Informacije o imenih organizacij, telefonskih številkah in kam se lahko obrnete v različnih primerih, lahko pridobite na spletnih straneh Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (tukaj) ali na spletnih straneh Centra za socialno delo (tukaj).

  • 702
  • varna hiša, materinski dom, center za socialno delo, humanitarne organizacije, nasilje v družini
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×