(Ne) srečni nagrajenec

Eva Langeršek | 16.04.2013


Vir: nourished.in

Že ob izpolnjevanju podatkov, ki so potrebni za sodelovanje, je dovoljeno razmišljati kaj bomo z nagrado počeli. Največkrat mora preteči nekaj časa, da se opravi žreb in razglasi srečne nagrajence. Nato se jih obvesti o nagradi po pošti, na elektronski naslov ali na kakšen drugačen način. Sledi prevzem nagrade in morebitno plačilo davka, v kolikor ga ne krije organizator nagradne igre.

Vendar ali obvestilo zagotavlja, da bomo nagrado res prejeli? Je obljuba nagrade zavezujoča? Kaj lahko storimo, da ne postanemo nesrečni nagrajenec?

Podjetje, ki trdi, da se razpisuje nagradno tekmovanje ali da je mogoče prejeti promocijsko nagrado, ne da bi se napovedane nagrade ali ustrezna nadomestila tudi dejansko razdelile, deluje nepošteno.

Zakonodaja, natančneje Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, takšno dejanje podjetja označi kot zavajajočo poslovno prakso.

Na tej pravni podlagi lahko nagrajenec obvesti tržni inšpektorat, ki bo zadevo preveril.

Če tržni inšpektor ugotovi, da podjetje uporablja nepošteno poslovno prakso, ali je tik pred tem, da jo uporabi, mu z odločbo prepove uporabo take prakse, če presodi, da bi lahko povzročila oškodovanje potrošnikov, pojasnjujejo na tržnem inšpektoratu.

Ker zavajajoča in nepoštena poslovna praksa pomeni prekršek, ki se ugotovi na podlagi odločbe tržnega inšpektorata, je slednji pristojen tudi za naložitev globe v višini od 3.000 do 40.000 eurov.

Pristojnosti inšpektorata so s tem izčrpane, kar pomeni da nima možnosti podjetju naložiti izročitve oziroma podelitve nagrade. O tem se morata sama sporazumno dogovoriti podjetje in nagrajenec. Če ni mogoče doseči sporazuma, se spor rešuje pred sodiščem.

Ste se znašli v podobni situaciji? Si resnično želite obljubljene nagrade? Razmišljate o prijavi inšpekcijskem organu ali vložitvi tožbe? Potrebujete dodaten nasvet kako ukrepati? Odgovor na Vaše vprašanje lahko povsem enostavno in varno dobite kar s pomočjo spletne aplikacije. Skozi celoten postopek Vas vodijo kratka in jasna navodila.

Eva Langeršek, diplomirana pravnica

  • 876
  • nagrada, nagradna igra, globa, prekršek, potrošnik
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×