(Ne)dovoljena uporaba solzivca

Eva Langeršek | 03.02.2015

Osnovna naloga policije pri zagotavljanju varnosti je varovanje življenja, osebne varnosti in vzdrževanje javnega reda in miru. To pa nikakor ne pomeni, da se posameznik, v skladu z zakonskimi normami, nima pravice braniti pred protipravnimi dejanji, pojasnjujejo na policiji.


Vir: selfdefensesuperstore.com

Nakup in posedovanje solzivca

Zakon o orožju (ZOro-1) opredeljuje razpršilec kot napravo, ki s pomočjo stisnjenega plina razpršuje dražljive snovi, ki človeka začasno onesposobijo ali škodujejo njegovemu zdravju. V 48. členu ZOro-1 opredeljuje, da lahko polnoletni posamezniki, pravne osebe in podjetniki brez posebnega dovoljenja kupijo in imajo v posesti orožje iz 6. do 9. točke kategorije D, kamor spada tudi razpršilec, pojasnjujejo na spletni strani Policije.

V praksi to pomeni, da zakon dovoljuje, da lahko posameznik razpršilec kupi in ga ima v posesti brez posebnega dovoljenja, če izpolnjuje pogoj starosti – tj. polnoletnost.

Kdaj je uporaba solzivca dovoljena?

Uporaba solzivca je dovoljena, kadar je da dejanje storjeno v silobranu. Silobran je obramba, ki je nujno potrebna, da storilec od sebe ali koga drugega odvrne sočasni protipravni napad.

Kar pomeni, da upravičen silobran oziroma dejanje, storjeno v silobrani se ne kvalificira kot kaznivo dejanje, niti prekršek.

Storilec, ki je prekoračil meje silobrana, se sme kaznovati mileje, zaradi močne razdraženosti, prestrašenosti, povzročene z napadom, pa se mu sme kazen tudi odpustiti.

Skratka, solzivec lahko kupite in ga imate v posesti ter nekaznovano uporabite pod zgoraj opisanimi pogoji in mejo silobrana, pojasnjujejo na Ministrstvu za notranje zadeve.

Potrebujete pravni nasvet TAKOJ? S klicem na 090 71 17 lahko pravni nasvet dobite TAKOJ, kjerkoli že ste.

Prednosti klica - Povprečen klic traja 3 minute. 95% klicev je rešljivih neposredno po telefonu. 100% anonimno.

  • 3708
  • solzive, uporaba, posedovanje, policija, silobran
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×