Ničnost pogodbe

Brina Zadravec | 06.11.2013

Pogodbe, ki so nično niso hec, je pa res, da do teg prihaja, ker včasih pogodbene stranke ne poznajo točno zakona in določb ob sklepanju pogodb. Kaj dejansko pomeni ničnost pogodbe, kaj se zgodi v primerih ničnosti in če nična pogodba postane kdaj veljavna, bomo danes podrobneje opisali v članku z analizo zakona.


vir: perklik.si

Obligacijski zakonik v 4. odseku opredeljuje ničnost pogodbe in ostala s tem sledeča določila:

»(1) Pogodba, ki nasprotuje ustavi, prisilnim predpisom ali moralnim načelom, je nična, če namen kršenega pravila ne odkazuje na kakšno drugo sankcijo ali če zakon v posameznem primeru ne predpisuje kaj drugega.

(2) Če je sklenitev določene pogodbe prepovedana samo eni stranki, ostane pogodba v veljavi, razen če ni v zakonu za posamezen primer določeno kaj drugega, stranko, ki je prekršila zakonsko prepoved, pa zadenejo ustrezne posledice.«

Posledice ničnosti so:

Drugačna pa je situacija, ko pride do ničnosti pogodbe, ker ta pogodba po svoji vsebini in/ali namenu nasprotuje temeljnim moralnim načelom. V takšnem primeru lahko sodišče v celoti ali deloma zavrne zahtevek nepoštene stranke za vrnitev tistega, kar je dala drugi stranki; pri odločanju upošteva sodišče poštenost ene oziroma obeh strank, ter pomen ogroženih interesov.

Obligacijski zakonik pa pozna tudi t.i. delno ničnost, kar pomeni, da ni zaradi ničnosti določenega pogodbenega določila, nična tudi celotna pogodba, ampak samo, če lahko obstane pogodba tudi brez ničnega določila in če to določilo ni bilo ne pogodbeni pogoj ne odločilen nagib, zaradi katerega je bila pogodba sklenjena. Vendar pa ostane pogodba v veljavi celo takrat, ko je bilo nično določilo zanjo pogoj ali odločilen nagib, če je namen ugotovitve ničnosti prav v tem, da bi se pogodba znebila tega določila in bi veljala brez njega.

Sodišče pazi na ničnost po uradni dolžnosti, prav tako pa jo lahko sama stranka pogodbe uveljavlja. Ob tem pa mora tista pogodbena stranka, ki je kriva za ničnost pogodbe oziroma za sklenite le-takšne pogodbe, povrniti svoji pogodbeni stranki celotno nastalo škodo, v primeru da le-ta ni vedel za ničnost oziroma ni bil dolžan vedeti. Lahko pa vsaka zainteresirana stranka vedno uveljavlja ničnost, saj pravica do uveljavljanja ne ugasne.

Pri nični pogodbi pa v skladu z zakonom lahko pride do konverzije ničnosti:

»Kadar nična pogodba izpolnjuje pogoje za veljavnost kakšne druge pogodbe, velja med pogodbenikoma ta druga pogodba, če je to v skladu z namenom, ki sta ga pogodbenika imela pred očmi ob sklenitvi pogodbe, in če se lahko šteje, da bi bila sklenila to pogodbo, ko bi bila vedela za ničnost svoje pogodbe.«

  • 1775
  • ničnost, konverzija, ničnost pogodbe, OZ
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×