Nove prometne kazni na Hrvaškem

Brina Zadravec | 04.07.2013

Predvidevam, da se nas bo ponovno mnogo odpravilo na zaslužen oddih na hrvaško obalo. Lepo morje, sončno vreme, dopust z družino ali prijatelji,… ampak včasih zna to kaj prekiniti. Če »imamo težko nogo« v avtomobilu in nas ustavijo policisti, nakar moramo potem plačati kazen. To je res grd madež v naših spominih na oddih. Ni pa nujno, da bo letos spet tako, saj je s 1.6.2013 na hrvaškem začel veljati novi zakon o prekrških.


vir: zurnal24.si

Veliko bo odtehtal ta sprejem zakona o prekrških, saj uvaja dobre novosti za vse voznike. Najpomembnejša novost je gotovo to, da bo možno poravnati znesek kazni na »licu mesta«, torej policistu samemu. Je pa potrebno pri tem poudariti, da to velja samo za kazni (vse prometne kazni), za katere je zagrožena najvišja kazen do 2000 HRK, to je preračunano približno 270 EUR za fizične osebe, za samostojne podjetnike 5000 HRK in za pravne osebe do 15.000 HRK. Te kazni so tretirane, kot lažje kazni, saj se v novem zakonu o prekrških na hrvaškem delijo na lažje in težje prekrške.

V primeru, da se odločite za plačilo na samem krajo prekrška, to pomeni, da boste poravnali samo 50% kazni. Seveda pa je mogoče, da tega denarja nimate pri sebi, tako boste lahko policistu na krajo prekrška plačali znesek kazni tudi s kreditno ali bančno kartico, saj bi naj bilo za začetek tudi 50 policistov opremljenih s pos-terminali. V primeru, da pa policist tega ne bo imel, pa bi naj po poročanju hrvaških medijev, policist dovolj tudi odhod do bankomata.

Za ta korak se je Hrvaška vlada odločila, zaradi neplačevanja prometnih kazni, ki so jih v preteklosti izdajali. Plačilna nedisciplina bi naj bila tako visoka, da se bi naj s tem načinom pridobilo več sredstev.

Seveda pa vam lahko policist na kraju prekrška izda tudi plačilni nalog, kar pomeni, da če ta plačilni nalog poravnate v zakonskem roku je znesek plačila samo 2/3 celotnega zneska.

Sledeč po informacijah na spletni strani Avto moto zveze Slovenije so kazni za najpogostejše prekrške v povezavi z prekoračitvijo hitrosti v naselju in izven naselja.

V naselju:

Izven naselja:

Seveda so med pogostimi prekrški tudi vožnja pod vplivom alkohola, kjer se kazni gibajo odvisno od promila alkohola v krvi od 700 HRK pa tudi do 15000 HRK oziroma 60 dni zapora. Prav tako pa še lahko omenimo prekrške zaradi telefoniranja v avtu, ne pripetega varnostnega pasu, nepravilno parkiranje, prevoz rdeče luči, ipd, tam pa se kazni gibajo od 300 HRK pa do 5000 HRK odvisno od prekrška.

PREVIDNO NA POTI!

Potrebujete pravno svetovanje? Potrebujete strokovno sestavljeno pogodbo ali pritožbo? Obrnite se na nas na našem elektronskem naslovu info@pravninasvet.com ali pa nas tudi obiščite na naši spletni strani www.pravninasvet.com in odkrijte naši pravno knjižnico.

  • 1763
  • zakon o prekrških, kazni, globa, Hrvaška, policisti
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×