Novo evropsko vozniško dovoljenje

Eva Langeršek | 21.01.2013

19. januar 2013 – Od sobote dalje bodo vsa nova vozniška dovoljenja, izdana v Evropski uniji, v standardnem evropskem formatu v obliki plastične „kreditne kartice“ s strožjo varnostno zaščito. Novo evropsko dovoljenje bo postopoma nadomestilo več kot 100 različnih papirnih in plastičnih modelov, ki jih trenutno uporablja več kot 300 milijonov voznikov v EU, sporočajo na spletni strani Evropske komisije. Kakšne so glavne spremembe?


Vir: upravneenote.gov.si

 Vsa nova evropska vozniška dovoljenja bodo izdana v novem formatu plastične "kreditne kartice" s fotografijo in standardnimi zahtevami za informacije. Zaradi enotnosti bodo enostavna za prepoznavanje in lahko berljiva po vsej EU.

Kdaj po novo dovoljenje? Sprememba ne vpliva na obstoječa dovoljenja. Zamenjavo dovoljenja je potrebno opraviti, ko mu poteče rok veljavnosti oz. do 19. januarja 2033.

Redno podaljševanje dovoljenja

Za boj proti goljufijam in izboljšanje varnosti v cestnem prometu je bistveno redno podaljševanje dovoljenj po vsej EU. Z Ministrstva za infrastrukturo in prostor sporočajo: "Po novem se bodo vozniška dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B1, B in BE izdala z veljavnostjo največ 10 let, vozniška dovoljenja za vožnjo motornih  vozil  kategorij  C,  CE,  C1,  C1E,  D,  DE,  D1  in  D1E pa z veljavnostjo največ petih let.

Po poteku veljavnosti se vozniška dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B1, B in BE podaljšujejo brez predložitve zdravniškega spričevala, vozniška dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij C, CE,  C1,  C1E,  D,  DE,  D1  in  D1E pa le z zdravniškim spričevalom. Cena vozniškega dovoljenja ostane nespremenjena - 21,36 EUR."

Zakaj spremembe?

Od prometnih policistov po vsej Evropi se trenutno pričakuje, da prepoznajo več kot sto različnih vrst papirnih in plastičnih vozniških dovoljenj. Fotografije na dovoljenjih so pogosto zastarele, kategorije, za katere ima voznik izdana dovoljenja, nejasne, nekatere dokumente pa je mogoče zlahka ponarediti. Zato potrebujemo takšna, ki so lahko čitljiva, razumljiva in se zelo težko ponarejajo, je zapisano v sporočilu za javnost Evropske komisije.

  • 1454
  • novo vozniško dovoljenje
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×