Obiski inšpektorjev so se očitno obrestovali

Brina Zadravec | 05.12.2013

V letošnjem letu, še posebej pa v drugi polovici leta, ko je bil poostren nadzor nad gotovinskim poslovanjem (1.7.2013), je bilo »na terenu« precej inšpektorjev, ki so dodobra pregledovali gostince, cvetličarje, vulkanizerje, svečarje, … oziroma katera panoga je bila v tistem trenutku najbolj »oblegana« s strani potrošnikov.


vir: finance.si

Davčna uprava Republike Slovenije, je pa konec preteklega meseca, na svojih spletnih straneh, objavila analizo in učinke kontrol in nadzora nad gotovinskim poslovanjem. Meni osebno, moram povedati, so številke kar presenetljive, saj si nisem mislila, da je toliko podjetnikov »prilagajalo« poslovanje. Od 1.7.2013, ko se je začel ta poostren nadzor nad gotovinskim poslovanjem, je bila na tem področju opravljeni več kot 20.000,00 aktivnosti, od tega je bilo več kot 2600 jih opravljenih na podlagi poslanega MMS sporočila računa (Nadzor nad izdajanjem računov).

Kakšen je sedaj rezultat te zelo obsežne akcije, ki jo je sledil tudi velik medijski »pomp«?

V povezavi z gotovinskim poslovanjem je bilo izdanih:

Prav zaradi vseh teh ukrepov, izrečenih glob, medijske pozornosti in vsega ostalega, je vsaj delno bil dosežen željen cilj, kateri je bil prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti. Zaradi bojazni podjetnikov pred kaznimi in napakami pri nadzoru in podobno, je bilo v tem letu občutno več samoprijav, kot pa v preteklih letih.  Do konca meseca oktobra je bilo zabeleženih 14.378 samoprijav (vrednost 14.1. milijona EUR) na področju vseh vej nadzora. Za primerjavo v lanskem letu, pa je bilo v celotnem letu 14.509 v skupni vrednosti 13,8 milijona EUR.

Glede na situacijo in dejstvo, da smo kdaj pa kdaj kar hitro lahko priča kršitvam, takšnim ali drugačnim, je akcija z MMS sporočili, kjer so imele stranke možnost slikati račun v gostinskem obratu, bila dokaj uspešna. Ni pa to vse, z vso to medijsko pozornostjo in dejanskim trudom državnih organov, da prekrškarje prepoznajo in uglobijo, je v letošnjem letu bilo podanih znatno več prijav, kot v preteklosti. V letu 2013 (do konca oktobra) je bilo podanih 11.700 prijav, za primerjavo, v lanskem celotnem letu pa je bilo prijav s strani potrošnikov zgolj 4.209.

Ljudje so vsak dan bolj ozaveščeni in če gredo na kavo, kjer ne dobijo računa, dobijo račun od prejšnje stranke, ne dobijo računa, ampak dobijo samo izpis stanja mize ali kaj podobnega, je lahko jasno, da bo vedno več prijav. Ti ljudje, tudi predvidevam, da trdo delajo za svoj denar, tudi državi plačujejo davke, vračajo dohodnino in podobno, tako da se ne pustijo več pretentati od nekoga, ki pa se izogiba svojim davčnim obveznostim, vidno na nezakonit način.

  • 603
  • izpis računa, inšpekcija, DURS, prijava
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×