Objavljanje otrokovih fotografij na spletu s pravnega vidika - zakaj ne?

Barbara Kodrič | 10.02.2016

Tokrat v zvezi z objavljanem otrokovih fotografij na spletu ne bomo pisali v kontekstu potencialnih nevarnosti, ki pretijo s strani pedofilov, temveč se bomo omejili na pravni vidik. V zgodovini je veljajo, da je otrok zgolj nek modelirni objekt v rokah odraslega, od sprejema Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah pa so otroci nesporno nosilci vseh človekovih temeljnih pravic in temeljnih svoboščin in so kot taki nedvomno subjekt.


Kaj pravi Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih?

V skladu z zakonom o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih so starši tisti, ki do otrokove polnoletnosti izvršujejo njegove pravice. Dotični zakon staršem nalaga, da delajo v otrokovo korist, čemur pa je zadoščeno, če zadovoljujejo njegove materialne, čustvene in psihosocialne potrebe z ravnanjem, ki ga okolje sprejema in odobrava in ki kaže na njihovo skrb in odgovornost do otroka ob upoštevanju njegove osebnosti in želja. Čeprav je na žalost v našem okolju postalo objavljanje otrokovih fotografij čisto sprejemljivo in odobravajoče, saj služi kot neke vrste bahanje ali promocija, pa zagotovo ni odgovorno, saj zraven ogrožanja predstavlja tudi zlorabo otrokove pravice do zasebnosti. 

V kolikor starši z objavljeno fotografijo otroka ne ogrožajo (odgovornost po kazenskem zakoniku), potem to ni kršitev, ki bi se lahko sankcionirala s strani prava oziroma uradnih institucij.

 

Tako se kršitev pravice do zasebnosti v tem kontekstu s strani države ne more sankcionirati, saj je staršem dovoljeno, da sami odločijo o tem, kaj je primerno za objavo in kaj ne. Sicer natančne definicije pravice do zasebnosti ne moremo podati, saj ta ne obstaja, je pa poskus definicije Alana Westina lep prikaz, kaj naj bi to sploh pomenilo: »zahteva posameznikov, da se sami odločijo zase, kdaj, kako in v kakšni obliki bodo njegovi osebni podatki posredovani drugim.«

Tako se staršem pri objavljanju otrokovih fotografij svetuje maksimalna zadržanost in misel na to, da je otrok subjekt, ki mu je potrebno pustiti svobodo, da se sam zase, ko bo dovolj star, odloči, kdaj, kako in v kakšni obliki bodo njegovi osebni podatki posredovani drugim. 

 

  • 2321
  • otrok kot subjekt, objava fotografij, pravica do zasebnosti, osebni podatki, roditeljska pravica
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Barbara Kodrič
Barbara Kodrič
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×