Obveznosti brezposelnih oseb

Eva Langeršek | 04.11.2013

Brezposelna oseba, ki se po izgubi zaposlitve prijavi na Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije (v nadaljevanju Zavod za zaposlovanje), pridobi določene pravice. Prav tako so ji naložene obveznosti. Katere so te obveznosti, si preberite v današnjem članku.

V skladu z 8. členom Zakona o urejanju trga dela je brezposelna oseba iskalec zaposlitve, ki je zmožen za delo, prijavljen na zavodu, aktivno išče zaposlitev in je pripravljen sprejeti ustrezno oziroma primerno zaposlitev, ki mu jo ponudi zavod ali drug izvajalec storitve posredovanja zaposlitve ter:


Vir: intheforex.com

Obveznosti brezposelnih oseb

Poglavitna obveznosti osebe, ki je prijavljena na Zavodu za zaposlovanje, je aktivno iskanje zaposlitve, kar pomeni (11. člen Zakona o urejanju trga dela):

Nadalje pa mora brezposelna oseba izpolnjevati obveznosti, kot so:

Zavrnitev službe, ki jo ponudi Zavod

V primeru, da brezposelna oseba brez utemeljenega razloga odkloni ustrezno ali primerno zaposlitev ali s svojim ravnanjem povzroči, da je delodajalec ne zaposli, jo Zavod RS za zaposlovanje preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb.

V evidenco brezposelnih oseb se ne more ponovno prijaviti šest mesecev po prenehanju vodenja v evidenci.

Če gre za prejemnika denarnega nadomestila, ki odkloni zaposlitev, mu preneha tudi pravica do denarnega nadomestila, pojasnjujejo na Zavodu za zaposlovanje.

Preberite tudi:

- Odjava od Zavoda za zaposlovanje

- Delodajalci z negativnimi referencami

  • 1246
  • obveznosti brezposelnih oseb, Zavod za zaposlovanje, brezposelnost
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×