Obveznosti delavca opravljati delo

Brina Zadravec | 30.09.2013

V mesecu septembru, natančneje 3.9.2013, je bil dnevni članek na temo obveznosti delodajalca (obveznosti delodajalca), v današnjem članku pa se bomo osredotočili na obveznost delavca opravljati svoje delo, medtem, ko je v delovnem razmerju. Ta obveznosti delavca v delovnem razmerju je prav tako opredeljena v Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

V zakonu je navedenih 5 obveznosti delavca, ki so:


vir: mojedelo.com

Obveznost opravljanja dela

Zakon navaja, da mora delavec vestno opravljati svoje delo, na delovnem mestu oziroma v okviru vrste dela, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, v času in na kraju, ki sta določena za izvajanje dela, upoštevaje organizacijo dela in poslovanja pri delodajalcu. Ob tem je potrebno omeniti, da mora v določenih primerih delavec opravljati tudi druga dela, ki so določena z zakonom ali kolektivno pogodbo. Nadalje zakon določa, da:

»(3) V kolikor z zakonom ali kolektivno pogodbo ni določeno drugače, lahko delodajalec z namenom ohranitve zaposlitve ali zagotovitve nemotenega poteka delovnega procesa delavcu pisno odredi začasno opravljanje drugega ustreznega dela v primerih začasno povečanega obsega dela na drugem delovnem mestu oziroma vrsti dela pri delodajalcu, začasno zmanjšanega obsega dela na delovnem mestu oziroma v okviru vrste dela, ki ga opravlja, in nadomeščanja začasno odsotnega delavca. Pisna odreditev se lahko pošlje delavcu tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.«

Ustrezno delo … kaj je točno s tem mišljeno? Zakon navaja, da je ustrezno delo:

V primeru, da govorimo o manjšem delodajalcu, so pa pogoji za ustrezno delo dokaj enaki razen, da lahko delodajalec pisno delavcu odredi opravljanje drugega primernega dela, ki pa je tretirano kot delo, za katerega se zahteva enaka vrsta in največ ena raven nižja izobrazba.

Drugo primerno ali ustrezno delo, katero delodajalec delavcu odredi pa ne sme trajati več kot tri mesece v koledarskem letu. Nekakšno »varovalo« za delavec pa predstavlja tudi določba v zakonu, ki narekuje, da mora biti delavec, ki opravlja drugo primerno ali ustrezno delo plačan, tako kot bi bil, če bi opravljal svoje delo, če je to zanj bolj ugodno.

Delavec pa mora v času opravljanja dela:

»(1) Delavec mora upoštevati zahteve in navodila delodajalca v zvezi z izpolnjevanjem pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja.

(2) Delavec lahko odkloni opravljanje dela po navodilu ali na zahtevo delodajalca, če bi to pomenilo protipravno ravnanje ali opustitev.«

Prav tako pa tudi:

»Delavec mora spoštovati in izvajati predpise in ukrepe o varnosti in zdravju pri delu ter pazljivo opravljati delo, da zavaruje svoje življenje in zdravje ter življenje in zdravje drugih oseb.«

  • 1765
  • delavec, delodajalec, opravljanje dela, ustrezno delo, primerno delo
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×