Obveznosti delodajalca

Brina Zadravec | 03.09.2013

Vsak zaposleni pozna svoje obveznosti v služi, točno ve kaj mora narediti in kako se njegovo delo opravlja, ampak kaj pa obveznosti delodajalca v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih. V današnjem članku se bomo posvetili obveznostim delodajalca.

V Zakonu o delovnih razmerjih so navede obveznosti 4 obveznosti delodajalca, ki so:

Obveznost zagotavljanja dela

V skladu z zakonom mora delodajalec delavcu zagotavljati delo, za katerega sta se stranki dogovorili v pogodbi o zaposlitvi. V primeru, da ni drugače dogovorjeno, mora delodajalec delavcu zagotoviti vsa potrebna sredstva in delovni material, da lahko nemoteno izpolnjuje svoje obveznosti, in mu omogočiti prost dostop do poslovnih prostorov.


vir: xn--podjetnistvo-nhc.net

Obveznost plačila

Glede na to, da delavec opravi svoje delo je tudi edino pravilno in pošteno, da dobi za svoje delo plačilo. Zakon jasno narekuje v določbah od 126. člena do 130. člena in določeni drugi:

»(1) Osnovna plača se določi upoštevaje zahtevnost dela, za katerega je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi.

(2) Delovna uspešnost delavca se določi upoštevaje gospodarnost, kvaliteto in obseg opravljanja dela, za katerega je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi.

(3) Dodatki se določijo za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, in sicer za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo, delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu, ki niso vsebovani v zahtevnosti dela, se lahko določijo s kolektivno pogodbo.

(4) Višina dodatkov iz prejšnjega odstavka se lahko v kolektivni pogodbi določi v nominalnem znesku ali v odstotku od osnovne plače za polni delovni čas oziroma ustrezne urne postavke«

Obveznost zagotavljanja varnih delovnih razmer

Dejansko se morajo pri opravljanju dela upoštevati predpisi iz Zakona o varstvu pri delu, prav tako mora vsak zaposleni opraviti izpit iz varstva pri delu, mora se podati ocena tveganja za poslovne prostore in pa za delo, katerega se opravlja in to mora vse biti v skladu z zakonodajo.

»Delodajalec mora strokovnega delavca oziroma strokovno službo, ki opravlja strokovne naloge na področju varnosti in zdravja pri delu, obvestiti o zaposlitvi delavcev za določen čas oziroma začetku opravljanja začasnega dela delavcev, zaposlenih pri delodajalcu, ki opravlja dejavnost zagotavljanja dela delavcev drugemu uporabniku.«

Obveznost varovanja delavčeve osebnosti

Prav tako pa mora delodajalec v skladu z zakonom varovati in spoštovati delavčevo osebnost, prav tako pa le –to upoštevati in ščititi.

  • 848
  • delavec, delodajalec, varstvo pri delu, plača, plačilo
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×