Očetovski dopust v letu 2016

Simon Horvat | 05.01.2016

Takoj ob rojstvu otroka si tudi očetje želimo sodelovati pri njegovi negi. Takrat smo tudi mami v največjo pomoč in podporo, hkrati pa lahko tako očetje veliko pripomoremo privajanju na spremembe, ki vplivajo na celotno družino. Zakonodaja v ta namen predvideva očetovski dopust, katerega plačan del se v letu 2016 podaljšuje na 20 dni.


Vir slike: https://pixabay.com/

Pravica do očetovskega dopusta

Očetovski dopust zakonodaja omogoča od leta 2003. Namen dopusta je sodelovanje pri negi in varstvu otroka že od rojstva naprej. Trajanje očetovskega dopusta je 70 dni. Od tega je del dopusta plačanega kot nadomestilo države, za preostali del pa država zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. Pravico do očetovskega dopusta ima samo oče in ni prenosljiva.

Spremembe v letu 2016

Ključna sprememba v letu 2016 je, da se število plačanih dni očetovskega dopusta podaljšuje iz 15 na 20 dni. Zanimivo je, da so do dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta upravičeni očetje, katerih otroci še niso končali prvega razreda osnovne šole in še niso uveljavljali neplačanega očetovskega dopusta. Pri tem je ključno, da jim o neplačanem očetovskem dopustu še ni bilo odločeno z odločbo.

 

Primer – oče lahko uveljavlja dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta

Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal zgolj 15 dni plačanega očetovskega dopusta in mu je bilo odločeno v odločbi samo o plačanih 15 dneh očetovskega dopusta. Po 1. 1. 2016 lahko oče uveljavlja dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta.

Primer – oče dodatnih 5 dni očetovskega dopusta ne more uveljavljati

Otrok je rojen leta 2013, oče pa je v letu 2013 uveljavljal 15 dni plačanega očetovskega dopusta in 75 dni neplačanega očetovskega dopusta. O obojem mu je bilo odločeno v odločbi. Ta oče ne more uveljaviti dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta po 1. 1. 2016.

 

V prihodnjih letih bo sicer po trenutno veljavni ureditvi oče v letu 2017 upravičen do 25 dni plačanega očetovskega dopusta ter v letu 2018 do 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

Način izrabe očetovskega dopusta

Očetovski dopust lahko oče izrabi v obliki polne ali delne odsotnosti z dela. Izrabi ga lahko v strnjenem nizu (torej brez prekinitev) ali po posameznih dnevih.

Kadar oče izrabi očetovski dopust po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70% pripadajočih koledarskih dni očetovskega dopusta (20 koledarskih dni plačanega dopusta je enako 14 delovnih dni, 50 koledarskih dni neplačanega dopusta pa je enako 35 delovnih dni).

Pomembno je tudi da mora oče prvih 15 dni dopusta izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. Od 1. 1. 2016 pa ima oče pravico do dodanih 5 dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga oče lahko izrabi po koncu starševskega dopusta. Starševski dopust je dopust, ki je namenjen negi in varstvu otroka neposredno (takoj) po poteku materinskega dopusta. Materinski dopust sicer traja 105 dni, in ga mati nastopi 28 dni pred predvidenim rojstvom otroka.

Več informacij o starševskem varstvu in pravicah ki izhajajo iz njega najdete na POVEZAVI.

Kje uveljavljam pravico do očetovskega dopusta?

Vlogo in informacije o njeni oddaji sicer najdete tudi na tej povezavi.

 

Center prizna pravico do očetovskega dopusta z odločbo. Prav tako morate o izrabi očetovskega dopusta obvestiti svojega delodajalca. To morate storiti najkasneje 30 dni pred predvidenim nastopom dopusta. Priporočamo da se z delodajalcem o terminih očetovskega dopusta dogovorite že pred oziroma ob oddaji vloga na CSD, saj morate v določenih primerih navesti točne datume izrabe dopusta.

V vlogi za dodatnih 5 dni dopusta sicer ni potrebno navesti datumov izrabe očetovskega dopusta. Po izrabi mora oče samo sporočiti datume izrabe na center za socialno delo zaradi izplačila nadomestila.

Več informacij nadete na spletnih straneh Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

 

Dopolnitev članka - dopolnjeno pojasnilo ministrstva za dne 7.1.2016

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je dne 7.1.2016 nekoliko sprmenilo oz. dodatno pojasnilo ureditev očetovskega dopusta v letu 2016.

Bistvena sprememba je v ureditvi za nazaj, pri čemer lahko dodatnih 5 dni sedaj uveljavljajo tudi očetje otrok rojenih v letu 2013 in kasneje. Pomembno pa je da ti očetje niso koristili več kot 50 dni neplačanega dopusta.

Ministrstvo tako tudi na novo razlaga primere situaciji, v katerih lahko očetje po novi ureditvi koritijo  dodatnih 5 dni plačanega dopusta.

 PRIMER 1: Novorojenček

 

Oče prvič uveljavlja pravico do očetovskega dopusta (vloge vložene po 1. 1. 2016).

PRIMER 2: Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal zgolj 15 dni plačanega očetovskega dopusta in mu je bilo odločeno v odločbi samo o plačanih 15 dneh očetovskega dopusta

 

Po 1. 1. 2016 lahko oče do dopolnjenega tretjega leta starosti otroka uveljavlja še 5 dni plačanega in 50 dni neplačanega očetovskega dopusta. 

PRIMER 3: Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal 15 dni plačanega očetovskega dopusta in 75 dni neplačanega očetovskega dopusta in mu je bilo o obojem odločeno v odločbi

 

Oče, ki je izkoristil več kot 50 dni neplačanega očetovskega dopusta, ne more uveljaviti dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta po 1. 1. 2016, v kolikor pa je izkoristil manj kot 50 dni, pa lahko do dopolnjenega tretjega leta starosti otroka zahteva koriščenje očetovskega dopusta v obliki 5 dni plačanega dopusta.

 

Več informacij najdete v pojasnilu ministrstva.

POVEZAVA DO DOPOLNJENEGA POJASNILA MINISTRSTVA.

  • 1285
  • očetovski dopust, starševsko varstvo, nadomestilo, zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, družinski prejemki
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Simon Horvat
Simon Horvat
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×