Oddajate premoženje v najem???

Brina Zadravec | 15.01.2014

Če ste eden izmed tistih ali ena, ki oddajate svoje premoženje v najem, najpogosteje govorimo o nepremičninah, gotovo veste, da je danes (15.1.2014) zadnji dan za oddajo napovedi za odmero dohodnine od dohodka oddajanja premoženja v najem. Kljub temu bomo danes članek posvetili tej tematiki, če mogoče ne veste ali pa ste pozabili, pa je lahko današnji članek dober opomnik.


vir: data.si

Oseba, ki daje svoje premoženje, pa naj si bo ti premično ali nepremično, mora oddati napoved prejete najemnine. To dejansko mora storiti v roku 15-dni od tega, ko je prejel odhodek oziroma plačilo za v najem oddano premoženje. To smo govorili o enkratnem najemu. V primeru, da pa najemodajalec daje več mesecev v letu to svoje premoženje v najem, pa mora oddati napoved v roku 15 dni po poteku časa za katerega je bilo dano premoženje v najem, vendar najpozneje. Torej, če je bila najemna pogodba za leto 2013, je potemtakem potrebno oddati napoved 15 po preteku, kar je danes 15.1.2013.

V skladu z informacijami na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije, mora to napoved oddati vsak najemodajalec, ki je v letu 2013 oziroma preteklem letu oddajal svoje premično ali nepremično premoženje v najem:

Napoved se lahko odda potom:

Ko oddamo napoved za odmero dohodnine za oddajo premoženja v najem, s strani urada dobimo odločbo. Ta odločba zajema višino odmerjene dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Plačilo tega zneska pa mora slediti v roku 30 dni odkar nam je bila odločba vročena.

Včasih pa se zgodi, da pozabimo oddati to napoved ali pa nismo vedeli sploh, da jo moramo. Glede na to, da je datum oddaje napovedi jasno določen, so za neupoštevanja gotovo zagrožene sankcije. Res je, saj se kršitelju lahko izreče globa. Da pa do tega ne primer, čeprav nismo oddali napovedi, ki bi jo morali pa se lahko poslužimo t.i. samoprijave. Torej, če oddamo napoved, kot samoprijavo, ker smo zamudili rok, se s tem lahko izognemo plačilu globe. Je pa tako, da se takšnemu samopirjavitelju obračunajo obresti za čas od poteka roka za vložitev davčne napovedi, do vložitve samoprijave.

  • 808
  • dohodnina, napoved, DURS, oddaja premoženja v najem, samoprijava
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×