Oderuške obresti

Brina Zadravec | 27.08.2013

Glede na to, da se trenutno nahajamo v času finančne krize in ljudje potrebujejo denar, se včasih za le-tega obrnejo na različna podjetja in tudi na posameznike, ki ponujajo kredite osebam, katere mogoče včasih ne bi dobili kredita pri banki, ker mogoče nimajo kritja za kredit ali pa drugih sredstev, s katerimi bi lahko zavarovali pridobljen kredit.


vir: financnitrgi.com

Včasih pa v takšnih primerih srečamo pogodbe pri katerih so del pogodbe tudi oderuške obresti. Zakon o predpisani zamudnih obrestni meri določa, da je od 1.7.2013 in do 31.12.2013 predpisana obrestna mera 8,5 odstotkov. Seveda se na vsake pol leta uravnava določena obrestna mera, s strani Evropske centralne banke.

Z ozirom na to, da govorimo o oderuških obrestih, pa je Obligacijski zakonik tisti, ki določa, katere obresti so oderuške:

»(1) Če je dogovorjena obrestna mera zamudnih ali pogodbenih obresti za več kot 50% višja od predpisane obrestne mere zamudnih obresti, se takšen dogovor šteje za oderuško pogodbo, razen če upnik dokaže, da ni izkoristil stiske ali težkega gmotnega stanja dolžnika, njegove nezadostne izkušenosti, lahkomiselnosti ali odvisnosti ali da korist, ki si jo je izgovoril zase ali za koga drugega, ni v očitnem nesorazmerju s tistim, kar je sam dal ali se zavezal dati ali storiti.

(2) Domneva iz prejšnjega odstavka ne velja za gospodarsko pogodbo.«

Kaj dejansko sedaj to pomeni? To pomeni, da se lahko štejejo obresti za oderuške, v primeru, da znašajo 12,75 odstotka ali več, s to razliko, kot navedeno je potrebno tudi dokazati, da je oseba, ki je postavila višino obresti izkoristila vašo stisko ali dejansko neznanje.

Določilo oderuških obresti lahko pomeni tudi ničnost same pogodbe s katero je določena, to pa prav tako s skladom z Obligacijskim zakonikom. Prav to določa člen o oderuški pogodbi:

»(1) Če kdo izkoristi stisko ali težko premoženjsko stanje drugega, njegovo nezadostno izkušenost, lahkomiselnost ali odvisnost in si izgovori zase ali za koga tretjega korist, ki je v očitnem nesorazmerju s tistim, kar je sam dal ali storil ali se zavezal dati ali storiti drugemu, je takšna pogodba nična.

(2) Za oderuško pogodbo se smiselno uporabljajo določbe tega zakonika o posledicah ničnosti in o delni ničnosti pogodb.

(3) Če oškodovani zahteva, da se njegova obveznost zmanjša na pravičen znesek, ugodi sodišče takemu zahtevku, če je to mogoče; v tem primeru ostane pogodba z ustrezno spremembo v veljavi.

(4) Oškodovani lahko vloži zahtevek za zmanjšanje obveznosti na pravičen znesek v petih letih od sklenitve pogodbe.«

 

  • 1641
  • obligacijski zakonik, oderuške obresti, nična pogodba, kredit
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×