Odlaganje odpadkov v naravi

Brina Zadravec | 04.09.2013

Vsi radi gremo na lep, miren sprehod v naravi ali pa gremo ob lepi nedelji na izlet s svojo družino. V naravi se lahko otroci brezskrbno igrajo, skačejo, so lahko tudi glasnejši. Po drugi strani pa mnogo planincev preživlja celotne vikende v naravi. Kaj pa je potem z vsemi temi odpadki??? Še boljše vprašanje pa je, kdo se želi sprehajati po naravi, kjer vsepovsod ležijo stare gume ali pa neuporabni pralni stroji??? Nekateri ljudje tudi namensko odlagajo odpadke v naravi, da ne rabijo poravnati stroškov za odvoz kosovnih odpadkov.


vir: okolje.nakamniskem.si

V veliki večini so ti nedovoljeni odpadki:

Divja odlagališča se v Sloveniji kar množijo. Mnogo organizacij se trudi na vse moči, da bi le-te omejili, da bi našli storilce, prav tako pa da bi se ta odlagališča odstranila in s tem očistila narava. Določene organizacije si tudi prizadevajo za spremembo zakonodaje v takšnih primerih.

Pravno stanje pa je malo bolj zapleteno. V povezavi z odlaganjem nedovoljenih odpadkov je institucija, ki to preverja in nadalje ureja inšpekcija. Ob tem pa je potrebno povedati tudi, da je izjemno težko dokazati, kdo je odložil nedovoljene odpadke v naravo. Tudi samo beseda nekoga ne zadostuje, ampak so ta po potrebni dokazi, če jih nekdo poseduje. Seveda se v primeru, da se storilca odkrije lahko izreče globa zaradi nepravilnega ravnanja z komunalnimi odpadki, ampak le-ta je določena z vsakim predpisom lokalnih skupnosti.

Prav tako pa stroški odstranitve nezakonito odloženih odpadkov bremenijo njegove lastnike ali pa povzročitelja, če je znan. V primeru, pa da povzročitelj ni znan in ga tudi ni mogoče ugotoviti oziroma raziskati inšpektor za okolje odredi odstranitev teh odpadkov izvajalcu javne službe ali drugi osebi pooblaščeni za ravnanje z določenimi vrstami odpadkov na stroške lastnika parcele, na katerem so nezakoniti odloženi odpadki.

  • 1394
  • odlagališče, inšpekcijski nadzor, narava, povrzočitelj globa
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×