Odpiralni čas trgovin

Eva Langeršek | 27.05.2013


»Ali ste zato, da se v predlogu zakona o spremembi zakona o trgovini določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ do deset nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?«, se je glasilo referendumsko vprašanje 21. septembra 2003.

Več kot 50% udeležencev na referendumu je podprlo omejitev odpiralnega časa trgovin. Deset let kasneje. Leto 2013. Številni supermarketi in nakupovalni centri omogočajo nakupovanje ob nedeljah, praznikih, dela prostih dnevih … včasih tudi do polnoči.

Obratovalni čas je bil zadnja leta pogosto predmet javnih razprav, razprav v Državnem zboru in Državnem svetu, ustavnih presoj, pa tudi omenjenega preverjanja volje ljudstva na referendumu, pojasnjuje Vlada RS.

Zakaj zakonodajalec ni upošteval volje ljudstva? Ali obstaja omejitev odpiralnega časa trgovin? Kateri zakon to ureja?

Togost referendumskega vprašanja ni omogočala, da bi se kljub upoštevanju volje volivcev pripravila ureditev, ki bi zagotavljala ustrezno preskrbo potrošnikov tudi ob nedeljah in praznikih ter hkrati upoštevala potrebe razvoja gospodarstva.

Iz tega razloga so socialni partnerji (delodajalci in sindikati) podpisali Kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Slovenije, v kateri so dogovorili pogoje za delo ob za delavca manj ugodnem delovnem času in tudi tarifni del, ki zagotavlja ustrezno plačilo za delo ob nedeljah in praznikih. Sprejeta je bila ureditev obratovalnega časa, ki je določena v 8. členu Zakona o trgovini, navajajo na spletni strani predlagam.vladi.si.

Omenjeni člen določa, da trgovec določi obratovalni čas prodajalne v skladu s svojo poslovno odločitvijo in ob upoštevanju potreb potrošnikov. Pri določitvi obratovalnega časa mora upoštevati tudi število zaposlenih delavcev v prodajalni in njihove pravice, obveznosti in odgovornosti iz delovnega razmerja. Zlasti mora upoštevati določbe, ki se nanašajo na ureditev delovnega časa, odmorov, počitkov in dodatkov, ki izhajajo iz razporeditve za delavce manj ugodnega delovnega časa.

Obstoječa ureditev obratovalnega časa je po mnenju Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ustrezna, saj upošteva tako načelo svobodne gospodarske pobude, ker se lahko vsak posamezen trgovec odloči za obratovalni čas svoje prodajalne kot načelo pravice do pogodbene svobode, saj se omogoča, da deležniki svobodno in prostovoljno določijo medsebojna razmerja.

Iz navedenega razberemo, da se lahko trgovec popolnoma samostojno odloči, kakšen obratovalni čas bo določil. Kljub temu da se ljudstvo pred desetimi leti ni strinjalo z odpiralnimi časi, ki so neugodni predvsem za zaposlene z družinami, je sedaj odločitev obiska trgovin že nekaj let na ljudstvu samem. Oditi ali ne oditi v trgovino v nedeljo, na praznik ali dela prost dan, to je zdaj vprašanje.

  • 1540
  • odpiralni čas, potrošnik, trgovec, trgovina
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×