Odpravnina

Brina Zadravec | 31.03.2014

Če ostanemo brez zaposlitve, že tako to ni prijetna stvar, še manj prijetno pa je, če nam ne bi bila izplačana odpravnina, katero smo si v skladu z zakonom (Zakon o delovnih razmerjih – ZDR-1) zaslužili in bi nam morala biti izplačana. Današnji članek bomo posvetili odpravnini zaposlenim na splošno in kaj lahko storimo, če nam delodajalec odpravnine ne izplača.


vir: www.zurecht.de

Kot vemo, ne dobimo odpravnine ob vsaki odpovedi, prav gotovo nismo upravičeni do opravnine, če sami podamo odpoved pogodbe o zaposlitvi. Smo pa upravičeni do odpravnine, kaj pomeni, da nam jo mora delodajalec izplačati, v primeru, da nam preneha delovno razmerje iz poslovnih razlogov ali pa iz razloga nesposobnosti.

Kako do višine odpravnine, do katere smo upravičeni? Kot osnova za izračun se jemlje povprečna mesečna plača, jo je delavec prejemal ali pa bi jo naj prejemal v zadnjih 3 mesecih, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.

Višina te osnove pa je odvisna od tega, kako dolgo je bil delavec pri delodajalcu zaposlen:

»– 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do deset let,

– 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot deset let do 20 let,

– 1/3 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot 20 let.«

Je pa za odpravnino določena tudi zgornja meja. Torej, odpravnina ne sme presegati 10-kratnika osnove zadnjih 3 mesečnih plač, lahko pa je z kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti dogovorjeno drugače. Prav tako je pa izplačilo z zakonom določeno do prenehanja pogodbe o zaposlitvi, če ponovno kolektivna pogodba na ravni dejavnosti ne narekuje drugače.

 V to dobo za odpravnino se všteva tudi delo, ki ga je zaposleni opravljal pri »delodajalčevih prednikih«.

V primeru, da bam delodajalec ne izplača odpravnine, ki vam pripada, lahko svojo pravico pridobite in izterjate po pravni poti. Zastaralni rok za denarne terjatve iz naslova delovnega razmerja pa zastara v roku 5 let.

  • 1104
  • delodajalec, delavec, odpravnina, višina odpravnine
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×