Odškodnina za neupravičen pripor/zapor

Brina Zadravec | 19.06.2013

Toliko besed v medijih o odškodnini za neupravičen pripor ali pa celo zapor zaradi neupravičene obsodbe. Na podlagi česa se le-ta lahko zahteva? Kam nasloviti svojo zahtevo za denarno odškodnino?


vir: eofdreams.com

V skladu s 15. členom Zakona o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, lahko oseba, ki je vložila nadzorstveno pritožbo, ki ji je bilo ugodeno ali rokovni predlog, lahko tudi zahteva pravično denarno odškodnino.

»(2) Pravično zadoščenje se zagotovi:

1. z izplačilom denarne odškodnine za povzročeno škodo zaradi kršitve pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja;

2. s pisno izjavo Državnega pravobranilstva, da je bila stranki kršena pravica do sojenja brez nepotrebnega odlašanja;

3. z objavo sodbe, da je bila stranki kršena pravica do sojenja brez nepotrebnega odlašanja.«

Postopek za odškodnino poteka po točno določenem postopku. Prvo morajo prizadete osebe vložiti zahtevo za odškodnino za nematerialno škodo na državno pravobranilstvo. In komaj po tem, če je le-ta vloga zavrnjena s strani pravobranilstva, se lahko vloži odškodninska tožba na sodišče. V primeru, da se stranke lahko sporazumejo samo o delu zahtevka, se lahko vloži tožba na sodišče samo na sporni del zahtevka, o katerem se stranke niso uspele dogovoriti.


vir: ius-optima.com

Komisija na državnem pravobranilstvu pri izračunu odškodnine upošteva različne faktorje:

Tožba se lahko vloži, kot navedeno po zavrnitvi predloga s strani državnega pravobranilstva, na podlagi določil Obligacijskega zakonika in njegovih določb o nepremoženjski škodi. Sredstva za poplačilo odškodnin se zagotavljajo iz proračun Republike Slovenije v okviru finančnega načrta Državnega pravobranilstva.

Prav tako pa lahko stranka vloži tožbo skladno z določili Obligacijskega zakonika, zaradi premoženjske škode, zaradi odvzetih pravic.

Ob tem pa bi tudi omenila, da pa svojci oseb, ki so bile neupravičeno priprte, zaprte ali pa jim je bila kršena pravica do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, niso upravičeni do nobene denarne odškodnine, ne glede na to, kako je vse to njih prizadelo, pa naj si bo to s stigmatizacijo s strani okolja, pomanjkanjem enega starša po krivem, … Tega slovenska zakonodaja ne pozna, so pa se v sodni praksi že pojavili takšni primeri, ki pa so bili vsi zavrnjeni.

Za pravne nasvete, pogodbe po meri in tipske pogodbe se lahko na nas obrnete na napi spletni strani www.pravninasvet.com ali pa potom elektronske pošte info@pravninasvet.com.

  • 1218
  • odškodnina, premoženjska škoda, nepremoženjska škoda, zaporna kazen, zapor
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×