Opravljanje pripravništva

Brina Zadravec | 19.08.2013

Glede na to, da je pri marsikaterem poklicu za pričakovati, da bomo za opravljanje le-tega morali opraviti pripravništvo, je tudi pričakovana urejenost pripravništva v delovni zakonodaji. V današnjem članku se bomo poglobili v to, kako dolgo lahko sploh traja pripravništvo, izvajanje pripravništva in pa seveda o pravnicah pripravnika med opravljanjem dela.


vir: mojazaposlitev.si

Najprej bi bilo potrebno omeniti, da ne smemo pripravništva zamenjati za poskusno delo, saj sta to dva različna instituta, saj je poskusno delo zakonsko drugače opredeljeno, opredeljen je tudi čas trajanja, varstvo pravico poskusnega delavca,... Zakon o delovnih razmerjih navaja, da je pripravništvo:

 »Z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko določi, da sklene pogodbo o zaposlitvi kot pripravnik, kdor prvič začne opravljati delo, ustrezno vrsti in ravni svoje strokovne izobrazbe, ter z namenom, da se usposobi za samostojno opravljanje dela v delovnem razmerju.«

Da ne bi z institutom pripravništva prihajalo do izkoriščanja delavcev, s strani delodajalca in bi se za redno delo naslavljalo delovno mesto, kot delovno mesto pripravnika, je Zakon o delovnih razmerjih tudi določil čas trajanja pripravništva in možnosti podaljšanja le-tega.

»(1) Pripravništvo lahko traja največ eno leto, če zakon ne določa drugače.

(2) Pripravništvo se lahko sorazmerno podaljša, če pripravnik dela s krajšim delovnim časom od polnega, vendar največ za šest mesecev.

(3) Trajanje pripravništva se podaljša za čas opravičene odsotnosti z dela, ki traja dlje kot 20 delovnih dni, razen za čas letnega dopusta.

(4) Trajanje pripravništva se lahko na predlog mentorja skrajša, vendar le do polovice prvotno določenega trajanja.«

Glede na to, da se pa z opravljanjem pripravništva želi zagotoviti, da bo pripravnik po opravljenem pripravništvu samostojen za opravljanje tega določenega dela, pa to navaja tudi zakon v 122. členu zakona. Prav tako sam zakon tudi opredeljuje kako mora biti urejen program pripravništva, mentorstvo in seveda način ocenjevanja pripravnika ter določa, da mora pripravnik ob koncu pripravništva opraviti tudi izpit, ki je sestavni in zaključni del pripravništva in se opravlja pred iztekom pripravniške dobe.

Zakon pa tudi ščiti pripravnika, saj navaja, da se tekom pripravništva pripravniku ne sme odpovedati pogodba o zaposlitvi, razen:

Trenutna situacija v Sloveniji nam v skoraj vseh poklicih kaže, da je opravljanje pripravništva volontersko, kar pomeni, da pripravniki delajo zastonj, samo zato, da lahko pristopijo na prej omenjen zaključni izpit.

 »(1) Če se pripravništvo v skladu s posebnim zakonom lahko opravlja, ne da bi delavec in delodajalec sklenila pogodbo o zaposlitvi (volontersko pripravništvo), se za pripravnika uporabljajo določbe tega zakona o trajanju in izvajanju pripravništva, omejenosti delovnega časa, odmorih in počitkih, povračilu stroškov v zvezi z delom, odškodninski odgovornosti ter zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu v skladu s posebnim zakonom.

(2) Pogodba o volonterskem opravljanju pripravništva mora biti sklenjena v pisni obliki.«

  • 1169
  • pripravništvo, volontersko pripravništvo, delodajalec, zaključni izpit
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×