Osnovno zavarovanje – danes ne več samoumevno

Brina Zadravec | 27.11.2013

Včasih se je to, da je nekdo bil osnovno in dodatno zavarovan zdelo dokaj samoumevno, ampak danes več ni tako. Finančna in socialna kriza terjajo svoj dolg, kar pomeni, da se vse več ljudi ne more osnovno zdravstveno zavarovati, kljub temu, da v ustavi piše, da je Republika Slovenija socialna država. Ne glede na to, da vedno več gledamo po televiziji, da imajo zdravniki v t.i. brezplačnih klinikah vse več pacientov, pa država vseeno ponuja zavarovanje kot občan. V današnjem članku se bomo podrobneje posvetili določilom osnovnega zdravstvenega zavarovanja.


vir: zdravje.si

Za časa, ko smo v delovnem razmerju, nam delodajalec plačuje prispevke za osnovno zdravstveno zavarovanje, skladno z zakonodajo, vsaj naj bi nam jih:

»(1) V obvezno zavarovanje so vključene fizične osebe (v nadaljnjem besedilu: oseba) ob izpolnjevanju pogojev, ki jih določa ta zakon ali mednarodna pogodba.

(2) Zavarovalno razmerje nastane na podlagi tega zakona z vzpostavitvijo pravnega razmerja, ki je podlaga za obvezno zavarovanje (v nadaljnjem besedilu: zavarovalna podlaga).

(3) Nastanek in prenehanje pravnega razmerja iz prejšnjega odstavka sporoči delodajalec ali drug zavezanec za prijavo nosilcu zavarovanja z obvezno prijavo ali odjavo zavarovanja.

(4) Zavarovanci in delodajalci so dolžni davčnemu organu sporočati podatke, ki so potrebni za odmero oziroma obračun in plačilo prispevkov ter za nadzor nad plačevanjem in izterjavo prispevkov. Evidence, vzpostavljene za nadzor nad plačevanjem javnih dajatev, tvorijo enoten sistem.«

Ampak kot rečeno, kaj pa potem, ko zavarovanja iz naslova zaposlitve več ni? V takšnem primeru pa poznamo več načinov, kako do zavarovanja:

Ostale navedene oblika zavarovanja, razen zavarovanje preko občine, so dokaj poznane. Kako pa poteka to zavarovanje preko občine? Dejansko se lahko zavarujejo osebe preko občine, ki so državljani Republike Slovenije, s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in niso zavarovanci iz drugega naslova. Prav tako pa je potrebno izpolnjevati se dodatni pogoj, da mora oseba biti upravičena do denarne socialne pomoči ali pa mora izpolnjevati pogoje zanjo, pri čemer se krivdni razlogi, zaradi katerih se sicer osebi ne prizna denarna socialna pomoč, ne upoštevajo.

Zavarovanje preko občine urejajo upravičeni na pristojnem Centru za socialno delo. To se stori z podano vlogo, o kateri odloči Center za socialno vlogo z odločbo za najdaljši čas, za katerega se le-ta lahko izda. Po preteku tega obdobja, se lahko s podano vlogo podaljša obdobje zavarovanja.

  • 717
  • osnovno zavarovanje, center za socilano delo, brezposelnost, ZZZS
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×