Otroški dodatek

Brina Zadravec | 23.12.2013

Vsi ga poznamo, ampak kako dejansko do tega, da lahko prejemamo otroški dodatek? Kakšne pogoje moramo izpolnjevati oziroma kako se dejansko prejema otroški dodatek, je to samo v denarju ali je lahko tudi v kakšni drugačni obliki. Kdaj za otroka ne prejemamo otroškega dodatka in kaj se nam upošteva ali pa tudi ne upošteva v izračun višine otroškega dodatka.

Otroški dodatek je dejansko določen znesek, ki se ga staršem izplačuje, kot dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do otroškega dodatka se pridobi na podlagi vloge pri vašem krajevno pristojnem Centru za socialno delo, ki izda odločbo o prejemanju tega dodatka. Vlogo se na center za socialno delo lahko vloži osebno, po pošti ali pa potom elektronskega portala e-uprava, kjer potrebujete veljavno digitalno potrdilo. V skladu z 22. členom Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je do izplačila otroškega dodatka upravičena oseba:

»pravico do otroškega dodatka eden od staršev oziroma druga oseba za otroka s prijavljenim prebivališčem v Republiki Sloveniji, do 18. leta starosti otroka, če izpolnjuje tudi druge pogoje po zakonu, ki ureja družinske prejemke.«


vir: delo.si

Ob tem pa je potrebno omeniti, da ni nujno, da se pridobi pravica do otroškega dodatka, saj v skladu s podatki na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se pravica do otroškega dodatka ne more pridobiti za otroka:

Seveda pa ne dobivajo vsi enake višine otroškega dodatka, saj se le-ta odmerja glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v odstotku od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Se pa višina otroškega dodatka usklajuje 2x – letno z indeksom cen življenjskih potrebščin in se izplačuje vsakega 15. v mesecu za pretekli mesec.

Otroški dodatek pa se v izjemnih primerih lahko izplačuje tudi v materialni obliki in ne v denarju, če tako odloči Center za socialno delo, ker ni prepričan, da bo ta znesek, ki bi bil izplačan, ne bil namenjen za to, za kar je otroški dodatek v skladu z zakonodajo namenjen.

Dohodki, ki se v primeru izračuna višine pravice dodatka upoštevajo so vsi neto dohodki in prihodki (z določenimi izjemami). Kot rečeno pa se upoštevajo prihodki preteklega leta na podlagi odločbe o odmeri dohodnine.

Vlogo za otroški dodatek morate oddati najkasneje 90 dni po rojstvu otroka, da se začne upoštevati z mesecem otrokovega rojstva. V primeru, da tega v tem roku ne storite, se začne izplačevanje z naslednjim mesecem po oddani vlogi na Centru za socialno delo. Odločba s katero pridobite pravico do otroškega dodatka potem velja eno leto in se mora vsako leto na podlagi dokazil o prihodkih in premoženju »obnavljati« oziroma ponovno vlagati.

  • 1221
  • otroški dodatek, cenzus, materialna oblika, po rojstvu otroka, vloga na CSD
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×