Peticija

Brina Zadravec | 18.07.2013

Poznavanje besede »peticija« je neko splošno znanje, ampak dejansko definicije peticije ni. Tudi sama sem razmišljala, kako jo opredeliti, sem si želela pomagati s slovarjem slovenskega knjižnega jezika. Dejansko je peticija kakršnikoli dokument, katerega podpiše veliko ljudi. S tem k čemu poziva peticija se vsi ti podpisniki strinjajo. V besedilu peticije podpisniki pozivajo prejemniki peticije k določenem dejanju ali sprejemu določenih aktov. V Sloveniji poznamo med drugim tudi peticijo Državnemu zboru.

V ustavi Republike Slovenije v 45. členu piše:

»Vsak državljan ima pravico do vlaganja peticij in do drugih pobud splošnega pomena.«

Glede na to, da je pravica do peticija ena izmed temeljnih človekovih pravic, je tudi njen namen, da lahko vsak državljan in državljanka vloži pobudo oziroma peticijo brez strahu in skrbi pred represivnimi ukrepi države, in tako lahko na ta način opozorijo na morebitne nastale probleme v državi oziroma neki skupnosti.

Peticija se lahko v državni zbor vloži po/v:

Tako se vlagajo peticije, ki so lahko splošnega ali posebnega pomena in se nanašajo na človekove pravice iz naslova:


vir: heroj.si

Kot na začetku rečeno je peticija dokaj oblikovno nedefinirana in prav zato se vlaga kot prošnja, pritožba, zahtevek, predlog, ugovor,… Vsebovati pa mora določene obvezne sestavine:

K sestavim pa seveda spadajo tudi morebitne priloge. Prav tako pa mora pri večih podpisnikih peticije biti tudi jasno razvidnih več informacij. Tako je potrebno pri vseh obveznih sestavinah navesti tudi ime, priimek in naslov vsaj prvega podpisnika.

V Državnem zboru je za reševanja peticij bila ustanovljena Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Tako ta komisija obravnava:

Pravno svetovanje in sestava dokumentov za vse življenjske situacije, vam ponujamo na našem elektronskem naslovu info@pravninasvet.com. Prav tako lahko na naši spletni strani www.pravninasvet.com, obiščete naši pravno knjižnico. Hkrati pa vam nudimo pravo svetovanje po telefonu, kjer nas lahko kontaktirate na plačljivi telefonski številki 090 7117. Hitro, kratko, strokovno!

  • 1574
  • peticija, državni zbor, vloga, podpisi
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×