Pirotehnika in »veseli december« od nekdaj z roko v roki

Brina Zadravec | 14.12.2015

Sicer zunaj še ni snega, kot bi to v decembru pričakovali, nam pa polna nakupovalna središča, stojnice s kuhančkom in že tretja prižgana svečka na adventnem venčku povesta, da smo zaplavali krepko v veseli december. To pa seveda pomeni, da bomo videli vedno več ognjemetov, ob raznih slavjih in slišali mnogo pokov.


Ob besedi pirotehnika, se spomnimo na lepe raznobarvne ognjemete, ampak ti niso samo to, to so tudi petarde v rokah objestnežev, ki jih mečejo ljudem pod noge, v podhode in povzročajo preplah, tako med ljudmi, kot tudi med živalmi in drugo.

Vsi vemo, da se pirotehnika, kot jo v povprečju poznamo, lahko prodaja samo decembra (od 19. decembra do 31. decembra), kar pa ni popolnoma tako. V tem časovnem obdobju se lahko prodajajo samo pirotehnična sredstva kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, uporabljajo pa se lahko od 26. decembra do 2. januarja, skladno z Zakonom o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI). Pirotehnični izdelki, ki spadajo v kategorijo F2 in F3 pa so v Sloveniji z ZEPI prepovedani, tako prodaja kot tudi posest in uporaba.

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih

ZEPI (35. člen) prav tako opredeljuje kategorije pirotehničnih izdelkov, ki se jih je sme prodajati osebam mlajšim od:

 

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F1 in F2 dovoljena tudi fizičnim osebam, mlajšim od 14 oziroma 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Razvrstitev pirotehničnih izdelkov po kategorijah

ZEPI v 34. členu opisuje vse kategorije in kateri izdelki so kategorizirani, in ne samo F1, F2, P1 in T1, kot je zgoraj navedeno v povezavi s prodajo osebam mlajšim od določene starosti.

(1) Ognjemetni izdelki so razvrščeni v naslednje kategorije:

-        kategorija F1: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih;

-        kategorija F2: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem;

-        kategorija F3: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi;

-        kategorija F4: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in so namenjeni za uporabo le strokovno usposobljenim osebam (splošno znani kot »ognjemetni izdelki za poklicno uporabo«) in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi.

(2) Pirotehnični izdelki za odrska prizorišča so razvrščeni v naslednji kategoriji:

-        kategorija T1: pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki predstavljajo majhno nevarnost;

-        kategorija T2: pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki so namenjeni za uporabo samo osebam s strokovnim znanjem.

(3) Drugi pirotehnični izdelki so razvrščeni v naslednji kategoriji:

-        kategorija P1: pirotehnični izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost, razen ognjemetnih izdelkov in pirotehničnih izdelkov za odrska prizorišča;

-        kategorija P2: pirotehnični izdelki, s katerimi lahko ravnajo ali jih uporabljajo samo osebe s strokovnim znanjem, razen ognjemetnih izdelkov in pirotehničnih izdelkov za odrska prizorišča.

Po poročanju Policije RS, pa je število telesnih poškodb , ki so jih povzročila pirotehnična sredstva v lanskem »veselem decembru«, upadlo. Prav tako pa je v letu 2014 bilo ugotovljeno za četrtino manj kršitev zakona v tem pogledu. Sicer je vprašanje ali so ljudje postali bolj previdni pri uporabi, kar močno upam, ali pa je t.i. popularnost pirotehničnih izdelkov v božičnih praznikih upadla. Zagotovo pa lahko iščemo razlog tudi v manjši uporabi le-teh, zaradi finančne krize in pomanjkanju sredstev za nakup.

Vse ljubitelje pirotehničnih izdelkov pozivamo k previdni uporabi teh izdelkov, kot tudi k sami obzirni uporabi, da ne bi motili in vznemirjali svoje okolice, kot tudi, da si ne bi prišli v navzkrižje z zakonom in bi vas to lahko »udarilo po denarnici«.

 

  • 1113
  • pirotehnika, pirotehnični izdelki, petarde, mladoletne osebe, poškodbe zaradi pirotehnike
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×