Piškotki

Eva Langeršek | 19.06.2013

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah, ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika, navaja Informacijski pooblaščenec.

Praviloma na vsaki spletni strani, kamor se uporabnik interneta nameni, ga v teh dneh spremlja obvestilo o uporabi piškotkov. Zraven obvestila nekateri skrbniki spletnih strani dodajo še sliko pravega piškotka in na ta način pridobijo pozornost uporabnika, da izrazi svoje mnenje, ali se s piškotki strinja ali ne.

Kaj so piškotki?

Informacijski pooblaščenec pojasnjuje: »Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja.

V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Vendar ima posameznik ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samoodločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.«

Iz zapisanega lahko razberemo, da ni namen piškotkov v tem, da bi uporabniku preprečili brskanje po spletni strani, v kolikor se z njihovo uporabo ne bi strinjal. Praviloma boste lahko nemoteno nadaljevali brskanje po spletni strani tudi v primeru nestrinjanja, saj kot že navedeno gre le za svoboden izraz pravice do zasebnosti na internetu. Vendar so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene, če piškotke izključite, saj so za delovanje določenih storitev nujni.


Vir: sodahead.com

Nova zakonodaja uporabe piškotkov torej ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni (zakon določa jasno in izčrpno obvestilo o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov) in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu, še dodaja Informacijski pooblaščenec v smernicah, dostopni na tej spletni strani

Rok za ureditev piškotkov

Že kar nekaj dni se na številnih straneh srečujemo z različnimi okenci, ki zahtevajo izraz prostovoljne volje. Razlog tega je v tem, da je skrajni rok za implementacijo sprememb že potekel, in sicer 15. junija.

Nadzor in globa

157. člen Zakona o elektronskih komunikacijah določa, da je za nadzor nad implementacijo sprememb pristojen Informacijski pooblaščenec.

Za kršitelje je v zakonu določena tudi denarna kazen, in sicer v razponu od 100 do 20 000 evrov, odvisno od tega, ali gre za podjetnika posameznika, odgovorno osebo ali za pravno osebo. Nadalje pa se globa za pravno osebo razlikuje glede na velikost družbe.

  • 851
  • piškotki, pravica do zasebnosti, informacijski pooblaščenec
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×