Plačilna lista oziroma pisni obračun plače

Brina Zadravec | 17.02.2014

Ko smo v delovnem razmerju vemo nekako, da vsak mesec ne dobimo samo nakazanega denarja ampak tudi dobimo izračun tega, zakaj je prišel na naš račun takšen znesek kot je. Strokovno je to pisni obračun plače, pogovorno pa imenujemo ta dokument plačilna lista.


vir: zurnal24.si

Plačilna lista predstavlja pravico delavca in hkrati tudi obveznost delodajalca, saj Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) jasno narekuje, da mora delodajalec delavcu izročiti ta pisni obračun:

»(2) Delodajalec je dolžan delavcu do konca plačilnega dne izdati pisni obračun, iz katerega so razvidni podatki o plači, nadomestilu plače, povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki, do katerih je delavec upravičen na podlagi zakona, kolektivne pogodbe, splošnega akta delodajalca ali pogodbe o zaposlitvi, obračun in plačilo davkov in prispevkov ter plačilni dan. Iz pisnega obračuna morajo biti razvidni tudi podatki o delavcu in delodajalcu.«

Prav tako pa je možno, da delavec, kateri ni prejel plačilne liste oziroma pisnega obračuna plače zahteva izdajo plačilne liste s tožbo na delovnem sodišču ali pa o tej kršitvi obvesti Inšpektorat za delo, ki bo delodajalca uglobil in mu naložil izdajo plačilne liste.

Prav tako pa je plačilna lista tudi tisti dokument, ki delavcu omogoča, da zoper delodajalca vloži izvršbo zaradi neizplačanih plač:

»(3) Pisni obračun iz prejšnjega odstavka je verodostojna listina, na podlagi katere lahko delavec predlaga sodno izvršbo.«

To pa ni vse, do česa je delodajalec obvezan v povezavi z izdajo plačilne liste oziroma pisnega obračuna plače, saj Zakon o delovnih razmerjih tudi narekuje:

»(4) Delodajalec je dolžan najkasneje do 31. januarja delavcu izdati pisni obračun plač in nadomestil plač za preteklo koledarsko leto, iz katerega sta razvidna tudi obračun in plačilo davkov in prispevkov.«

  • 4533
  • delodajalec, delavec, plačilna lista, pisni obračun plače, verodostojna listina
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×