Pogodba o preužitku

Brina Zadravec | 07.11.2013

Ob vseh pogodbah, pa naj si bodo to pogodba o dosmrtnem preživljanju, izročilna pogodba, darilna pogodba in še vse ostale možne pogodbe, pa lahko tudi pogovorimo v tej povezavi tudi o pogodbi o preužitku, ki jo v skladu z Obligacijskim zakonikom lahko skleneta preužitkar in prevzemnik.


vir: inteleks.si

»(1) S pogodbo o preužitku se ena stranka (preužitkar) zavezuje, da bo na drugo stranko (prevzemnik) prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali komu drugemu do njegove smrti nudil določene dajatve in storitve.

(2) Skupaj z nepremičninami so predmet pogodbe tudi premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, če stranki ne določita drugače.«

Pogodba o preužitku MORA biti sklenjena v obliki notarskega zapisa, saj je v nasprotnem primeru nična. Premoženje preide na prevzemnika, s strani preužitkarja ob sklenitvi pogodbe oziroma z vpisom v zemljiško knjigo. Kot navedeno ima prevzemnik določene obveznosti, ki jih mora slediti, to pa so lahko

Glede na to, da se preužitek vpiše v zemljiško knjigo (ni obveza), in v primeru, da prevzemnik prevzete nepremičnine odsvoji, je za izpolnitev obveznosti iz pogodbe o preužitku odgovoren tudi novi pridobitelj, če je preužitek vpisan v zemljiško knjigo (stvarno breme).

Glede na to, kako se stvari hitro spreminjajo in tudi medčloveški odnosi, pa se lahko sklenjena pogodba o preužitku tudi razveže:

»(1) Če pogodbenika živita skupaj in se njuno razmerje tako omaje, da postane skupno življenje nevzdržno, lahko vsaka stranka zahteva, da se pogodba razveže.

(2) Vsaka stranka lahko zahteva, da se pogodba razveže, če druga stranka ne izpolnjuje svojih obveznosti.«

  • 1250
  • preužitek, prevzemnik OZ, razveza pogodbe
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×