Pogodbeni delavci pričakujejo spremembe 1.1.2014

Brina Zadravec | 28.11.2013

Za pogodbene delavce (delavce po avtorskih pogodbah, podjemnih pogodbah,…) se je nekaj novosti že pojavilo 1.1.2013, ko je stopil v veljavo Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). z začetkom leta 2014, natančneje 1.1.2014 pa prihajajoče še druge spremembe za pogodbene delavce (honorarne delavce).


vir: honorarno-delo.si

Zakon je s sprejetjem v 18. členu opredelil »drugo pravno razmerje« iz katerega naslova se morajo plačevati prispevki iz naslova pokojninskega in invalidskega zavarovanja, če ni po nobeni določbi zakona, ki določa podlage za obvezno zavarovanje, določeno drugače.

18. člen ZPIZ-2:

»(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo delo, razen, če so uživalci pokojnine oziroma opravljajo začasno in občasno delo dijakov in študentov v skladu s predpisi, ki urejajo to delo.

(2) Kot delo iz drugega pravnega razmerja iz prejšnjega odstavka se šteje delo oziroma storitev, kadar se plačilo, prejeto na podlagi tega pravnega razmerja, po zakonu, ki ureja dohodnino, šteje za dohodek, in ni oproščen plačila dohodnine ali ni drug dohodek po zakonu, ki ureja dohodnino.

(3) Ne glede na določbo drugega odstavka 13. člena tega zakona se oseba zavaruje na podlagi 18. člena tega zakona, če ni zavarovana po določbah 14. do 17. člena, 19. ali 25. člena tega zakona.«

To je pomenilo, da so naročniki oziroma plačniki bili obvezani plačevati 8,85% prispevka, tako za avtorsko, kot tudi za podjemno pogodbo. Omeniti pa je potrebno, da so iz tega izvzeti avtorski honorarji, ki jih nekdo prejema na podlagi samozaposlitve in so v skladu z zakonom o dohodnino tretirani kot dohodek iz dejavnosti, prav tako pa so izvzeti avtorski honorarji, za katere je prihodek iz prenosa premoženjske pravice. Kot navedeno pa se bomo srečali 1.1.2014 še z drugimi novostmi na tem področju.

1.1.2014 pa uvaja še več dajatev tudi za honorarnega delavca in ne samo za plačnika oziroma naročnika, tako kot v tem letu. Z prvim dnem v letu 2013, bo tudi delavec moral plačevati prispevek v višini 15,5%, če ne bo na tem področju imel urejenega zavarovanja na drugi podlagi v zakonu ali pa bo po le-tem izvzet.

Na podlagi teh plačil, bo imel zavarovanec tudi pravico, ki mu bo priznavala pokojninsko dobo, enako se mu dobo tudi ti prejemki iz tega naslova, vštevali v pokojninsko osnovo. Ampak to ne bo kar tako, saj bo delavec oziroma zavarovana oseba, pridobil en mesec zavarovanja, pa še to samo v primeru, da bo znesek, ki bo iz naslova teh opravljenih del, vplačan, visok vsaj 60 odstotkov povprečne mesečne plače, kot drugo, pa je na takšen način, možno pridobiti samo 12 mesecev zavarovalne dobe.

  • 1374
  • honorarno delo, prispevki, invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ZPIZ-2
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×