Pomilostitev

Brina Zadravec | 20.09.2013

Pomilostitev je situacija, ki jo, če ne drugače poznamo iz filmskega sveta. Nekdo, ki je storil kaznivo dejanje, za to bil pravnomočno obsojen, pa pride s pomočjo pomilostitve na prostost. Ampak kako je pomilostitev urejena v Sloveniji, glede na to, da jo naš pravni sistem tudi pozna.


vir:lucky.typepad.com

Pomilostitev kot takšno ureja generali zakon, Kazenski zakonik, prav tako pa tudi specialni zakon, Zakon o pomilostitvi.

Kazenski zakonik v 118. členu v povezavi s pomilostitvijo določa:

»(1) S pomilostitvijo se po imenu določeni osebi odpusti pregon ali popolnoma ali delno odpusti izvršitev kazni, izrečena kazen spremeni v milejšo ali v pogojno obsodbo ali izbriše obsodba ali odpravi oziroma skrajša trajanje določene pravne posledice obsodbe.

(2) Če se s pomilostitvijo spremeni odločba o kazenski sankciji, se uporabijo določbe splošnega dela tega zakonika.«

 Kot rečeno pa podrobneje to področje ureja specialno zakon, Zakon o pomilostitvi, ki določa:

»S pomilostitvijo po tem zakonu se po imenu določeni osebi:

1. odpusti kazenski pregon ali popolnoma ali delno odpusti izvršitev kazni, izrečena kazen spremeni v milejšo ali v pogojno obsodbo ali izbriše obsodba;

2. odpravi ali skrajša trajanje pravnih posledic obsodbe, določenih v zakonih Republike Slovenije.«

Zakon prav tako narekuje, da se postopek za pomilostitev začne:

s to razliko, da je potrebno omeniti, da se pomilostitev z odpustitvijo kazenskega pregona se začne le po uradni dolžnosti.

Ne glede na to, da pa postopek po uradni dolžnosti začne minister za pravosodje pa je dejansko v skladu samo predsednik države tisti, ki lahko da pomilostitev:

»Pomilostitev za kazniva dejanja, določena v zakonih Republike Slovenije, daje v skladu s tem zakonom predsednik republike.

Predsednik republike daje pomilostitev tudi za kazniva dejanja, določena s kazenskimi zakoni drugih držav, če je storilec državljan Republike Slovenije in če je tako določeno v mednarodnih pogodbah.

Predsednik republike ne more pomilostiti obsojenca, ki prestaja kazen zapora v Republiki Sloveniji po sodbi Mednarodnega kazenskega sodišča«

Da pa ne pozabimo na roke, ki so povezani z pomilostitvijo. Sprva je potrebno omeniti, da se pomilostitve ne more vložiti pred pravnomočnostjo sodbe, prav tako pa se lahko prošnja za pomilostitev ponovno vloži po preteku šestih mesecev od dneva, ko je bilo odločeno o prejšnji pomilostitvi, oziroma po preteku enega leta, če je bila izrečena kazen zapora nad pet let in mora obsojenec prestati še nad pet let zapora.

  • 1019
  • pomilostitev, pravnomočna obsodba, zapor, predsednik države
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×