Poostren nadzor davčne in carinske uprave tudi v jeseni

Eva Langeršek | 17.10.2013

Že od 1. julija 2013 Davčna uprava RS (DURS) v sodelovanju s Carinsko upravo RS (CURS) poostreno nadzira gotovinsko poslovanje. Boj proti sivi ekonomiji s sloganom »Bodimo aktivni – zahtevajmo in vzemimo račun« se nadaljuje tudi v jesenskih mesecih.

Najprej sta DURS in CURS preventivno opozarjala in obveščala. Sedaj cariniki in dursovci mobilnih enot poostreno nadzirajo. Boj proti sivi ekonomiji se nadaljuje.

Kdo je sedaj »na vrsti«?

V prihajajočih tednih so »na vrsti« svečarji, cvetličarji in vrtnarji, novembra pa bo poostren nadzor usmerjen v vulkanizerje. Poostreno se bo torej nadziralo dejavnosti, kjer se v jesenskih mesecih pričakuje največji porast prometa.

Pozornost nadzora bo namenjena ustrezni registraciji ponudnikov storitev, (ne) oddajanju obračunov davka s strani registriranih zavezancev, (ne) izdajanju računov za opravljen gotovinski promet in »brisanju« evidentiranega prometa s pomočjo računalniških blagajn.

V primeru hujših kršitev zakonodaje bo davčna uprava uporabila tudi pooblastilo o prepovedi opravljanja dejavnosti, še dodajajo na spletni strani carinske uprave.

Navedeno pooblastilo izhaja iz 19. člena Zakona o davčni službi. Inšpektor ima pravico zavezancu za davek za največ tri dni prepovedati opravljati dejavnost. Prav tako lahko za največ 30 dni zaseže listine, predmete, vzorce in  druge dokumente, ki jih potrebuje za izvajanje davčnega nadzora ali če je to potrebno zaradi zavarovanja dokazov in so podani utemeljeni razlogi za sum kršitve zakonov in drugih predpisov.


Vir: pomurec.com

Na delu tudi tržni inšpektorat!

Ne le DURS in CURS, ampak tudi Tržni inšpektorat RS opozarja, da naj potrošniki vzamejo račun. Na inšpektoratu so že v letu 2011 pričeli  z akcijo »Zbudimo se«, s katero želijo seznaniti potrošnike, kakšne so njihove pravice pri nakupu blaga ali opravljeni storitvi - s pravico do računa, ki ga je prodajalec ali izvajalec storitve v skladu s 35. členom Zakona o varstvu potrošnikov dolžan izdati.

V kolikor prodajalec (pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost) ne upošteva navedene dolžnosti, se ga kaznuje z globo 1.200 eurov.

  • 599
  • gotovinsko poslovanje, nadzor, DURS, CURS, Tržni inšpektorat RS
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×