Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane

Eva Langeršek | 01.02.2013

Davčna uprava Republike Slovenije poziva, da naj zavezanci za dohodnino, ki med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in zavezanci, ki so olajšavo med letom uveljavljali, pa želijo te podatke spremeniti, do 5.2.2013 oddajo vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.


Vir:familyhc.org

114. člen Zakona o dohodnini določa: »Rezidentom, ki vzdržujejo družinske člane, se prizna zmanjšanje letne davčne osnove, ki znaša:

1. za prvega vzdrževanega otroka 2.066 EUR letno, ali 2. za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo 7.486 EUR letno; 3. za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana 2.066 EUR letno.

Za vsakega nadaljnjega vzdrževanega otroka se olajšava poveča, in sicer: 1. za drugega vzdrževanega otroka za 180 EUR, 2. za tretjega vzdrževanega otroka za 1.680 EUR, 3. za četrtega vzdrževanega otroka za 3.180 EUR, 4. za petega vzdrževanega otroka za 4.680 EUR, 5. za šestega in vse nadaljnje vzdrževane otroke za 1.500 EUR glede na višino olajšave za predhodnega vzdrževanega otroka.«

Za istega vzdrževanega družinskega člana se v davčnem letu prizna posebna olajšava samo enemu zavezancu, drugemu pa le morebitna razlika do celotne višine olajšave.

Če se zavezanci ne morejo sporazumeti, kdo izmed njih bo uveljavljal posebno olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu zavezancu sorazmerni del olajšave. Kdo so vzdrževani družinski člani?

Na vlogi za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2012, so navedene naslednje kategorije vzdrževanih družinskih članov:

Kako izpolniti in kje vložiti vlogo? Za izpolnitev vloge so potrebni predvsem osebni podatki vlagatelja vloge in vzdrževanih družinskih članov. Podatke o vzdrževanih družinskih članih je potrebno izpolniti pravilno in celovito, sicer se pri informativnem izračunu ne bodo upoštevali. Obrazec vloge je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa se ga natisne tudi s spletne strani Davčne uprave RS .

Podpisano vlogo je potrebno oddati po pošti ali osebno na pristojni davčni urad oziroma izpostavo. Vlogo je mogoče oddati tudi prek sistema eDavki . Rok za vložitev vloge Vlogo je potrebno oddati najpozneje do 5. 2. 2013 , saj vlog, ki bodo oddane pozneje, davčni organ pri sestavi informativnega izračuna za leto 2012 ne bo mogel upoštevati.

V primeru zamude, bo informativni izračun sestavljen na podlagi podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki so jih davčni upravi do 31. 12. 2011 posredovali izplačevalci dohodkov.

Takse in stroški Na podlagi Zakona o upravnih taksah so dokumenti in dejanja v zvezi s postopki pred davčnim organom takse prosti.

  • 2831
  • dohodnina, pravna pomoč, vzdrževani družinski član
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×