Poslovanje z menico

Benjamin Pačnik | 05.04.2011

Menica je vrednostni papir, ki se lahko uporabi kot plačilno sredstvo, kreditni instrument ali kot zavarovanje in ga lahko izda skoraj vsakdo. Menica dejansko pomeni obljubo izdajatelja, da bo plačal sam ali namesto njega nekdo tretji, ki bo menico pozneje sprejel – akceptiral. V vsakdanjem življenju to pomeni, da se dolžnik ne more upirati njeni unovčitvi z ugovori, ki izvirajo iz posla, ki je bil podlaga za izdajo menice Poslovanje z menico je v Republiki Sloveniji urejeno v Zakonu o menici (v nadaljevanju: ZM). Poleg ZM je menično poslovanje urejeno tudi v drugih predpisih, pri čemer prihajajo v poštev določila Obligacijskega zakonika (v nadaljevanju: OZ), ki na splošno urejajo poslovanje z vrednostnimi papirji. Pri tem pa je potrebno vedeti, da določila OZ, ki urejajo vrednostne papirje, prihajajo v poštev le, če ZM ne določa drugače. Prednost menice je vsekakor enostavna izdaja in večnamenskost, prav tako je razmeroma poceni inštrument za zavarovanje terjatve, sploh v primerjavi s kakšnimi limiti pri bankah ter garancijah. Poleg tega omogoča izdajatelju, da sredstva pridobi takoj, njihovo plačilo pa odloži. Velika prednost menice je tudi njena abstraktna narava, kar pomeni, da je menična obveznost samostojna in se loči od obveznosti iz temeljnega posla, torej se bo lahko prodala pred zapadlostjo ali indosirala naprej s precej manjšim tveganjem neplačila ob njeni unovčitvi. Pri menici je prav tako potrebno vedeti, da bo kot instrument zavarovanja terjatve učinkovita le toliko, kot je možno poseči v premoženje dolžnika ob zapadlosti menice. V praksi to pomeni, da lahko organizacija za plačilni promet, ki prejme menico v izplačilo, lahko upniku izplača le toliko sredstev, kolikor jih ima dolžnik na računu na dan zapadlosti. Menica je stroge oblične narave, torej je neveljavna že ob manjši napaki ali pomanjkljivosti, tako da je potrebno pri izpolnjevanju menice biti zelo pazljiv in natančen.

  • 1689
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Benjamin Pačnik
Benjamin Pačnik
pravni svetovalec
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×