Posvojiteljski dopust

Brina Zadravec | 03.10.2013

V mesecu septembru, natančneje 23.9.2013, smo na naši spletni strani objavili članek z naslovom »Posvojitev otrok tudi iz tujine«. Današnji članek pa bo obravnaval posvojiteljski dopust, ki je določen v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.


vir: angelsfoster.org

Posvojiteljski dopust se lahko na nek način enači s porodniškim dopustom in očetovskim dopustom, saj je namenjen, da se lahko posvojitelji posvetijo svojemu posvojencu.  Tako je posvojtieljski dopust namenjen enemu ali obema staršema, prav zato, da se lahko vse vpletene osebe (posvojitelj in posvojenec) posvetijo spoznavanju drug drugega in pripravi na skupno življenje.

»Posvojitelj oziroma oseba, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve v skladu s posebnim predpisom, ima pravico do posvojiteljskega dopusta, ki ga nastopi najpozneje 30 dni po namestitvi otroka v družino z namenom posvojitve:

– za otroka starega od 1 do 4 let v trajanju 150 dni,

– za otroka starega od 4 do 10 let v trajanju 120 dni.

Posvojitelj oziroma oseba, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve v skladu s posebnim predpisom nima pravice do posvojiteljskega dopusta, če je za istega otroka izrabila pravico do porodniškega dopusta, očetovskega dopusta oziroma dopusta za nego in varstvo otroka ali pravico do starševskega dodatka.

Če je bil dopust za nego in varstvo otroka izrabljen v manjšem obsegu kot 150 dni, se prizna dopust v obsegu iz prvega odstavka tega člena, zmanjšan za dneve izrabe dopusta za nego in varstvo otroka in očetovskega dopusta.

Pravice do posvojiteljskega dopusta nima oseba, če posvoji otroka svojega zakonca.«


vir:theguardian.com

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih tudi predvideva:

Način izrabe posvojiteljskega dopusta

Posvojiteljski dopust se lahko izrabi enem nizu od polni ali pa delni odsotnosti z dela. Lahko za izkoristi eden izmed staršev ali pa oba, ampak ta čas ne sme trajati skupno več kot 150 oziroma 120 dni.

Obveščanje delodajalca

V skladu z 37. členom zakona je tudi opredeljen način obvestitve delodajalca o izrabi posvojiteljskega dopusta oziroma rok, v katerem je potrebno to obvestilo oddati:

»Posvojitelj oziroma oseba, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve, mora obvestiti delodajalca o izrabi posvojiteljskega dopusta najkasneje v 3 dneh od nastopa razloga za izrabo posvojiteljskega dopusta.«

  • 790
  • posvojitev, posvojitelj, posvojenec, posvojiteljski dopust
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×