Posvojitev tudi iz tujine

Brina Zadravec | 23.09.2013

Včasih se zgodi, da ne moremo imeti svojih otrok, kar pa ne pomeni, da ne moremo biti starši. Na svetu je veliko otrok brez staršev, ki bi potrebovali ljubeč dom. V Sloveniji je sicer posvojitev tudi naš vsakdan, ampak se vseeno ne pojavlja tako pogosto. Ampak kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni za posvojitev otroka? Kje je to urejeno? Kako je s posvojitvijo otroka iz tujine?


vir: zurnal24.si

V Sloveniji ureja posvojitev Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki navaja vse pogoje, ki so:

Seveda pa zakon navaja določene smernice, kdo ne more biti posvojitelj:

»Posvojitelj ne more biti:

– oseba, ki ji je odvzeta roditeljska pravica;

– oseba, za katero se utemeljeno domneva, da bi posvojitev izrabila v škodo posvojenca;

– oseba, ki ne daje jamstva, da bo izvrševala roditeljsko pravico v otrokovo korist;

– oseba, ki ji je odvzeta poslovna sposobnost, ali ki je tako duševno prizadeta ali bolna, da utegne spraviti posvojenčevo zdravje in življenje v nevarnost.«

Osebe, pari, ki želijo posvojiti otroka sem morajo prijaviti na Centru za socialno delo, da želijo biti posvojitelji. Prav tako morajo to storiti, če želijo posvojiti otroka iz tujine. Iz tujine se lahko posvoji otroka, če:

Najpomembneje, kar je potrebno omeniti je to, da vedno v primerih, ko državi nista podpisnici sporazuma ali konvencije, je država otroka, torej država iz katere želimo posvojiti otroka tista, ki postavlja pogoje za posvojitev. Torej, če posvojitev ne poteka v skladu z določili konvencije ali sporazuma, je država otroka tista, ki nalaga morebitnim posvojiteljem, katere dokumente morajo priskrbeti, če se otroka sploh lahko posvoji v Slovenijo in v kakšni obliki morajo biti ti dokumenti za posvojitev pripravljeni. Tako da se morajo osebe, ki želijo posvojiti otroka iz države, ki ni podpisnica konvencije sami obrniti na pristojne organe v tej državi in vse urediti. Prav tako je potrebno omeniti, da akt o posvojitvi izda pristojni organ te države, posvojitelji pa ga morajo predložiti na pristojno sodišče v Sloveniji, da ga le ta potrdi in da je veljavno tudi v Sloveniji.

Slovenija v tem mesecu zaključuje dogovarjanja in bo sklenila sporazum o posvojitvah otrok iz Rusije. Na ministrstvu pričakujejo, da bo sporazum pripravljen in se bo obravnaval v Vladi RS in bo predan v podpis Državnemu zboru še v letu 2013.

Po podatkih pridobljenih na spletnih straneh Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, se je število posvojitev iz tujine z zadnjih 3 letih dvignilo (2010 – 18; 2011 – 19, 2012 – 35).

  • 1161
  • posvojitev, posvojitev iz tujine, center za socialno delo, konvencija
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×