Potek veljavnosti darilnega bona

Eva Langeršek | 22.08.2013

Darilni ali vrednostni bon je primerno darilo, kadar nismo seznanjeni, kaj natanko si obdarjenec želi. V nadaljevanju si preberite, kakšne so možnosti potrošnika, kadar preteče veljavnost darilnega bona.

Že v naravi človeka je, da se ob pomembnih dogodkih prijateljev in sorodnikov (npr. rojstni dan, poroka, …) nanje spomni – bodisi z iskrenim voščilom, bodisi z darilom. Kadar se odločamo o slednjem, nemalokrat nastopi težava. Kakšno bo najprimernejše darilo? Bomo kupili darilo ali podarili denar? Vmesna možnost so, že kar nekaj let, darilni boni.

Nakup darilnega bona je relativno enostaven. Izbrati je potrebno ustrezno trgovino ali podjetje, ki opravlja želeno storitev in povprašati, če omogočajo nakup darilnih oziroma vrednostnih bonov. Nadalje se odločimo o določenem znesku ali storitvi.

Obdarjenec, ki mu darilni bon namenimo, najverjetneje ob prejemu bona razmišlja, kako in kdaj ga bo izkoristil. Problem nastopi, kadar ni pozoren na veljavnost darilnega bona.

Kakšne so možnosti prejemnika darilnega bona, če je veljavnost le tega pretekla? Ali je možno, da prodajalec izda darilni bon z neomejenim trajanjem?


Vir: savingwithshellie.com

Kupec darilnega bona posredno opravi »nakup« blaga ali storitve v določeni vrednosti. Posledično si lahko njegovo dejanje razlagamo, da plača storitev oziroma blago, kar bi pomenilo, da je veljavnost bona neomejena, saj gre za že opravljeno plačilo.

Vendar tej razlagi ne moremo pritrditi, saj zakonodaja ne ureja neomejene veljavnosti bonov in njihovega unovčevanja. Na Sektorju za varstvo potrošnikov in konkurence, ki deluje pod Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, pojasnjujejo:

»Podjetja lahko pogoje unovčevanja prosto urejajo v splošnih pogojih poslovanja, ki potrošnika zavezujejo pod pogoji Zakona o varstvu potrošnikov. Potrošnik lahko torej unovči vrednosti bon pod pogoji, ki so bodisi določeni na samem bonu, bodisi pod pogoji, na katere se bon sklicuje in ki so bili potrošniku znani (splošni pogoji poslovanja), pri čemer morajo biti le-ti jasni in razumljivi.

Šteje se, da je bil potrošnik seznanjen z besedilom pogodbenih pogojev, če ga je podjetje nanje izrecno opozorilo in če so mu bili dostopni brez težav. Prav tako je potrebno omeniti, da podjetje ne sme postavljati pogodbenih pogojev, ki so nepošteni do potrošnika. V kolikor so pogodbeni pogoji nepošteni do potrošnika, so nični

Posledično obstaja možnost, da podjetje bona s pretečeno veljavnostjo v skladu s svojimi splošnimi pogoji ne bo več upoštevalo. Podjetje lahko torej prosto odloča o tem, kakšna bo veljavnost darilnega bon; v katerih poslovalnicah ga je mogoče izkoristiti; ali bodo vrnili znesek, ki je nižji od vrednosti blaga/storitve; …

Možnosti potrošnika

V skladu z zgornjo razlago na Zvezi potrošnikov Slovenije (v nadaljevanju: ZPS) priporočajo, da potrošniki vedno preverijo, kaj določajo pogoji za uporabo bonov ter kaj je zapisano na bonu. Če na bonu ni naveden rok veljavnosti, se šteje, da velja neomejen čas.

Nadaljnja možnost, ki jo predlaga ZPS je, da potrošnik izdajatelju bona pošlje prošnjo za podaljšanje roka veljavnosti. Vselej obstaja tudi možnost, da se potrošnik z izdajateljem dogovori, da lahko bon kljub poteku veljavnosti še vedno izkoristi.

Potrebujete pravni nasvet TAKOJ? S klicem na 090 71 17 lahko pravni nasvet dobite TAKOJ, kjerkoli že ste.

Prednosti klica - Povprečen klic traja 3 minute. 95% klicev je rešljivih neposredno po telefonu. 100% anonimno.

  • 2869
  • veljavnost darilnega bona, vrednostni bon, varstvo potrošnikov
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×