Potovanje brez težav

Maja Regoršek Hrovat | 12.01.2016

Mnogo ljudi je praznike preživelo na krajšem oddihu v kateri izmed prestolnic, na potovanju v toplejših krajih ali pa na smučanju v katerem izmed mnogih smučarskih središč. Največkrat se pri tem poslužujemo storitev turistične agencije, ki poskrbi za celotno izvedbo potovanja ali počitnic. Vsi si želimo potovanja brez nepredvidenih zapletov in nerodnih situacij, včasih pa se vseeno zgodi, da nas preseneti kakšna neprijetna okoliščina ali pa se znajdemo v težki situaciji, ki je na potovanju nismo pričakovali, še manj pa želeli. Kako se temu izogniti ali ukrepati, ko pride do problema na potovanju v organizaciji turistične agencije si lahko preberete v nadaljevanju.


Pogodba o organizaciji potovanja

Pomembno je, da si dobro preberemo pogodbo o organizaciji potovanja. Prav tako vztrajajte, da se dodatni pogoji ter dogovori s turističnim agentom zapišejo. S pogodbo o organiziranju potovanja turistična agencija obljubi potrošniku, da bo organizirala prevoz, bivanje ter druge storitve, ki so s tem povezane, potrošnik pa se zaveže, da bo plačal skupno ceno vseh storitev.

Obligacijski zakonik ureja vsebino pogodbe o organizaciji potovanja in določa podatke, ki morajo biti zapisani v pogodbi ali v potrdilu o potovanju ali pa v programu potovanja. Pogodba mora tako vsebovati: označbo organizatorja in potnika, začetek in konec potovanja, podatki o prevoznem sredstvu ter voznem redu, podatki o bivanju (kraj in tip namestitve, število obrokov), program potovanja, najmanjše število potnikov (če je to pogoj za izvedbo potovanja), pogoji odpovedi pogodbe, rok za pritožbo, ipd.

Sprememba programa potovanja

Vsak se za določeno potovanje odloči na podlagi programa, ki mu je všeč, zato so spremembe dovoljene le, če jih povzročijo izredne okoliščine. Izrednih okoliščin pa agencija ne more predvideti in nanje ne more vplivati (teroristični napad, naravne nesreče…). Stroške, nastale s spremembo programa, ki je posledica izredne okoliščine, nosi organizator potovanja, zmanjšanje stroškov pa gre v prid potniku.

Če je bil program potovanja brez utemeljenega razloga bistveno spremenjen, mora organizator potovanja vrniti vse tisto, kar je prejel od potnika, ki je zaradi tega odstopil od potovanja. Če pa je bil program spremenjen med izpolnjevanjem pogodbe, plača potnik, ki odstopi, samo dejanske stroške opravljenih storitev.

Cena potovanja

Potnik mora organizatorju potovanja plačati dogovorjeno ceno za potovanje na dogovorjeni način. Cena mora biti jasno določena in se ne sme spreminjati. Obligacijski zakonik določa zvišanje oz. znižanje cene le v izjemnih primerih. Agencija tako lahko zahteva zvišanje cene v primeru spremembe v menjalnem tečaju valute ali v spremembah tarife prevoznikov in sicer samo ob pogoju, da je turistična agencija navedeno opredelila v potrdilu o potovanju. Če so te spremembe povzročile znižanje cene potovanja, mora organizator potniku povrniti razliko v ceni. Cena potovanja se sme zvišati najkasneje do dvajsetega dne pred začetkom potovanja, in sicer za največ 10%. V nasprotnem primeru, lahko potnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo.

Odstop od pogodbe

Potnik lahko kadarkoli popolnoma ali delno odstopi od pogodbe. Če potnik odstopi od pogodbe pravočasno (agencija določi v splošnih pogojih rok), ima agencija pravico do povračila administrativnih stroškov. V nasprotnem primeru, da potnik odstopi od pogodbe nepravočasno, lahko organizator potovanja zahteva od potnika kot povračilo določen odstotek od cene potovanja.

Posameznik lahko odpove potovanje zaradi izrednih okoliščin (nesreča, bolezen, smrt v družini). Na podlagi navedenih razlogov, mora poravnati agenciji dejanske stroške, ki so nastale zaradi odpovedi.

Če potnik iz neopravičljivega razloga odstopi od pogodbe po tem, ko se je potovanje že začelo, mora agenciji plačati celotno ceno potovanja. V primeru pa, da ima opravičljive razloge (nesreča, bolezen), mora potnik poravnati dejanske stroške.

Obligacijski zakonik opredeljuje tudi primer zamenjave potnika z drugim. Potnik sme določiti drugega, da namesto njega izkoristi dogovorjene storitve, pod pogojem, da ta zadovoljuje posebne zahteve, ki so predvidene za določeno potovanje, in da potnik povrne organizatorju potovanja stroške, ki jih ima z zamenjavo.

Tudi organizator ima pravico, da odstopi od pogodbe. Agencija lahko odstopi od pogodbe, ne da bi povrnila škodo, če se ni zbralo določeno število potnikov, ki je bilo napovedano v potrdilu o potovanju, pod pogojem, da je bil potnik o tej okoliščini obveščen v primernem roku, ki ne sme biti krajši kot pet dni pred dnem, ko naj bi se potovanje začelo. Škode prav tako ni potrebno povrniti potniku, če agencija odpove pogodbo zaradi izrednih okoliščin. Pri odstopu od pogodbe pred njeno izpolnitvijo mora organizator vrniti vse tisto, kar je prejel od potnika.

Glede na to, da je pri nas zelo veliko ponudnikov turističnih aranžmajev in potovanj, je še posebej pomembno, da smo pri izbiri agencije in podpisovanju pogodbe še posebej pozorni. Predvsem je dobro da poznamo posebne pogoje in preberemo drobni tisk že ko se odločamo za potovanje. Tako bomo vedno vedeli, kaj lahko pričakujemo in storimo ob neljubih zapletih na potovanju. 

  • 1178
  • pogodba o organizaciji potovanja, turistična agencija, potnik, odpoved potovanja, cena potovanja
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Maja Regoršek Hrovat
Maja Regoršek Hrovat
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×