Pozneje najdeno premoženje in vstopna pravica

Brina Zadravec | 21.01.2014

V naših članki kar nekaj govorimo o dednem pravu, daj se nam piscem zdi, da je po tej tematiki tudi nekako največje povpraševanje (ob delovnem pravu seveda). Sem pa se danes odločila, da vseeno povem več o ne tako pogosti situaciji v dednopravnem postopku, in to je pozneje najdeno premoženje zapustnika. To pa še ni vse, kaj pa se zgodi, v primeru, da se v skladu z zakonom razdeli to premoženje med obstoječe zapustnikove dediče, pa ja kateri izmed le-teh tudi že umrl.

O sami tematiki pozneje najdenega premoženja ne bom v današnjem članku preveč povedala, saj je to že bila tema našega članka 9.9.2013. Članek si lahko v celoti prebere na tej povezavi.

No koliko pa izhaja iz članka samega, pa se pozneje najdeno premoženje razdeli med dediče, ki so po tem zapustniku dedovali že v prvi zapuščinski razpravi. V primeru, da le-te ni bilo se pa sedaj pod pogoji lahko razpiše. V večini primerov pa je prva zapuščinska razprava že pravnomočno končana in je to premoženje razdeljeno. Druge zapuščinske razprave pa se ne razpiše, ampak se pozneje najdeno premoženje deli po enakih delih med dediče, ko so prej dedovali.


vir: genspot.com

Kaj pa se zgodi, če je kateri izmed dedičev, ki so dedovali po zapustniku, že tudi sam mrtev in je že pravnomočno končana tudi njegova zapuščinska razprava in premoženje razdeljeno? Seveda v prvi fazi sodišče s sklepom ugotovi kakšen delež bi pripadal kateremu izmed dedičev. Na podlagi tega pa se premoženje, ki bi na sedaj že pokojnega dediča odpadlo, prenese na podlagi vstopne reprezentacijske pravice na njegove dediče, v deležih, kot so le-ti po njem dedovali.

Vstopno (reprezentacijsko pravica) ureja Zakon o dedovanju v 12. členu, in sicer kot:

»Del zapuščine, ki bi šel prej umrlemu, če bi bil preživel zapustnika, dedujejo njegovi otroci, zapustnikovi vnuki, po enakih delih; če pa umre kateri od vnukov pred zapustnikom, dedujejo delež, ki bi šel njemu, če bi bil živ ob zapustnikovi smrti, njegovi otroci, zapustnikovi pravnuki, po enakih delih in tako naprej po vrsti, dokler je kaj zapustnikovih potomcev.«

Torej, ko pridemo do pozneje najdenega premoženja in do situacije, ko je eden izmed prvotnih dedičev že sam pokojen in je zapustil premoženje, ki se je razdelilo, je v enem postopku dejansko združeno mnogo, kot prvo je pozneje najdeno premoženje, ki se v skladu z Zakonom o dedovanju in določbah o pozneje najdenem premoženju deli. Ko se ugotovi, da je dedič že sam pokojnik, se pa k prevzemu dednega deleža ali predajo dednega dogovora, pozove njegove dediče.

Dediči tega pokojnika/zapustnika pa se temu novo najdenemu premoženju ne morejo odpovedati, če je pokojnik prevzel dediščino. To pa zato ne, ker se dejansko deli premoženje samo v skladu s primarnim sklepom o dedovanju in če bi se hoteli izogniti temu »novemu« deležu oziroma dedovanju, že v prvi fazi ne bi smeli prevzeti dediščine. To pa zato, ker se dediščini ni možno odpovedati, ko si jo sprejel, tako da še manj, ko je pravnomočno zaključena.

  • 992
  • dedovanje, vstopna pravica, pozneje najdeno premoženje
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×