Predkupna pravica

Brina Zadravec | 04.12.2013

V določenih primerih, ko smo lastniki nepremičnine, se lahko zgodi, da z le-to vseeno ne moremo popolnoma prosto razpolagati. V tem primeru govorim o t.i. predkupni pravici. Predkupna pravica je lahko dogovorjena s pogodbo ali pa zakonska predkupna pravica.

Stvarnopravni zakonik govori delno o predkupni pravici, v povezavi s solastnino:

»3) Solastnik lahko razpolaga s svojo pravico brez soglasja drugih solastnikov. Če je predmet solastnine nepremičnina, imajo drugi solastniki pri prodaji predkupno pravico. Če predkupno pravico uveljavlja hkrati več solastnikov, lahko vsak od njih uveljavlja predkupno pravico v sorazmerju s svojim idealnim deležem.«

Obligacijski zakonik govori o predkupni pravici, ki je dogovorjena s pogodbo, ampak prav tako narekuje, da se določila o pogodbeni predkupni pravici uporabljajo za primere zakonske predkupne pravice, če v določenih primerih zakon ne narekuje nekaj drugega.


vir: responsa

Torej, ko smo na primer solastniki določene nepremičnine in želimo svoj del prodati, ga moramo v skladu z zakonom prvo ponuditi solastnikom v nakup, če pa je le-ti ne želijo kupiti, pa se lahko proda tretji osebi:

»1) Predkupni upravičenec mora v 30 dneh po prejemu lastnikovega obvestila o nameravani prodaji na zanesljiv način obvestiti prodajalca o svoji odločitvi, da bo izkoristil svojo predkupno pravico.

(2) Hkrati z izjavo, da kupuje stvar, mora plačati kupnino, določeno v lastnikovem obvestilu o nameravani prodaji, ali jo položiti pri sodišču.


(3) Če je lastnik v pogojih za prodajo navedel določen rok za plačilo kupnine, lahko predkupni upravičenec izkoristi ta rok le, če da zadostno zavarovanje.«

Predkupna pravica, ki je dogovorjena v z pravnim poslom (pogodbo) je lahko:

Kaj pa se zgodi, v primeru, če je prišlo do prenosa lastninske pravice, brez da se obvesti predkupnega upravičenca?

»(1) Če je prodajalec prodal stvar in prenesel lastnino na tretjega, ne da bi o tem obvestil predkupnega upravičenca, in če je bila tretjemu znana ali mu ni mogla ostati neznana predkupna pravica upravičenca, lahko ta v šestih mesecih, šteto od dne, ko je zvedel za prodajno pogodbo, zahteva, da se pogodba razveljavi in stvar pod enakimi pogoji proda njemu.


(2) Če je prodajalec napačno obvestil predkupnega upravičenca o pogojih za prodajo tretjemu in je bilo tretjemu to znano ali mu ni moglo ostati neznano, začne teči ta šestmesečni rok od dne, ko je predkupni upravičenec izvedel za prave pogodbene pogoje.


(3) Upravičenje preneha v vsakem primeru po petih letih od prenosa lastnine stvari na tretjega.«

  • 5569
  • solastnina, predkupna pravica po pogodbi, zakonita predkupna pravica
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×