Predlagam vladi.si

Brina Zadravec | 10.07.2013

Kot vse kaže, tudi pri delovanju vlade prihaja do novosti in nadaljnjega razvoja. Na spletnih straneh vlade je možno zaslediti, da se izvaja projekt, pod imenom »predlagam.vladi.si«. Dejansko gre za portal, ki je bil ustvarjen, da je dana državljanom možnost, da podajo svoje predloge k izboljšavi, komentirajo predloge drugih in o njih glasujejo.


vir: vlada.si

Tako je portal predlagam.vladi.si komunikacijski kanal med državljani in med državo samo, s tem pa se seveda želi vzpodbuditi državljane,da bi se vključevali v procese oblikovanja ukrepov in politik.

Kako poteka celoten proces?

Seveda je za sodelovanje pri projektu predlagam.vladi.si potrebno biti registriran uporabnik. In kot takšen registriran uporabnik je možno v prvi fazi podati predlog. Vsak predlog, ki je pripravljen v skladu s pravili za pripravo predloga v tem projektu, bo javno objavljen. Seveda pa lahko ta predlog drugi prijavljeni uporabniki komentirajo, predlog se lahko popravlja, hkrati pa se lahko v to vključi tudi pristojni organ, kateremu se pošlje sporočilo, da je bil oddan predlog.

Po poteku tega časa za komentiranje in popravljanje predloga (15 dni), pa avtor prvotnega predloga le-tega primerno popravi in uredi, preden se začne glasovanje o oddanem predlogu. To glasovanje poteka 14 dni. V tem času pa se potem izkaže, kaj se bo s predlogom zgodilo. V primeru, da je več glasov proti predlogu, ali pa je udeležba pri glasovanju manj kot 5 odstotna, se predlog zavrne. Za to, da pa je predlog sprejet pa je potrebno ali več glasov za in vsaj 5 odstotna udeležba pri glasovanju s strani aktivnih uporabnikov.

Po tem, če je predlog sprejet, ga moderator posreduje naprej pristojnemu vladnemu organu, ki mora v roku 20 dni podati svoj odgovor nanj in utemeljiti svojo odločitev.

Po tem, pa se mora ta odgovor pristojnega vladnega organa objaviti vsaj v roku 30 dni od posredovanju predloga le-temu organu, kjer lahko uporabniki portala, ta odgovor komentirajo.

Sledeč po spletnih informacijah v povezavi s tem projektom je možno pridobiti določene statistične podatke. V roku enem leta od ustanovitve v letu 2009 je bilo registriranih 2897 uporabnikov, ki so pridno oddajali predloge in jih tudi komentirali. Največ takšnih predlogov je bilo posredovanih na naslednja ministrstva:

Od vseh oddanih predlogov v tem časovnem obdobju, jih je bilo na ta in druga ministrstva posredovanih 27,7%, saj preostanek 73,3% ni pridobil dovolj velike podpore pri glasovanju ali pa sam predlog ni bil primeren za objavo za portalu, v skladu s pravili o pripravi predloga.

Če potrebujete pravni nasvet se obrnite na nas, potom elektronske pošte info@pravninasvet.com, kjer vam nudimo tudi izdelavo pogodb, pritožb, odlogov in še več. Vabimo vas tudi, da obiščete nas spletni portal www.pravninasvet.com in preberete kaj zanimivega v našem pravnem slovarju, enciklopediji ali pa priročniku.

  • 752
  • predlogi vladi, vlada, izboljšave, portal, pristojni vladni organ
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×