Preklic oporoke

Eva Langeršek | 17.04.2013

Primer: Pred petimi leti sem zapisal lastnoročno oporoko in vso premoženje razdelil med moje otroke ter partnerko, s katero sva živela skupaj. Ker se je moje finančno stanje v zadnjih letih precej poslabšalo, sva se s takratno partnerko razšla. Iz tega razloga želim preklicati kar sem ji v oporoki namenil.


Vir: das.de

Kako naj to uredim? Ali zadostuje, da oporoko raztrgam?
Ker oporoka ni pogodba, ki bi bila sklenjena med dvema strankama, ampak le »posel s samim sabo«, jo lahko povsem zakonito kadarkoli prekličemo. Preklic je mogoč v celoti ali deloma.

Izvede se z izjavo, dano v katerikoli obliki v kateri se po zakonu lahko napravi oporoka. Oporočitelj lahko prekliče pisno oporoko tudi tako, da jo uniči.

Oporoko je mogoče preklicati še na sledeč način, in sicer tako, da napravimo novo. V njej zapišemo, da staro preklicujemo ter da se mora upoštevati volja, ki je na novo oblikovana.

Če »nova« oporoka izrecno ne prekliče prejšnje, ostanejo določila prejšnje oporoke v veljavi, v kolikor niso v nasprotju z določili poznejše (nove). Kar pomeni, da vselej obstaja možnost, da ima posameznik dve ali več oporok.

Priporočljivo je, da se v novi oporoki izrecno določi, katere določbe prejšnje oporoke ne veljajo več. V nasprotnem primeru lahko pride do dvomov, katere določbe upoštevati.

Ali lahko dediči izsilijo, da se zavežem ostati pri prvo zapisani oporoki?
Neveljavna je pogodba, s katero se kdo zaveže, da bo v svoji oporoki kaj določil, ali da česa ne bo določil.
Prav tako je tudi neveljavna vsaka pogodba, ki vas zavezuje, da boste kakšno določilo svoje oporoke preklicali oziroma da ga ne boste.

Ste se odločili za zapis oporoke, vendar se je vaša volja spremenila? Želite preklicati oporoko? Storite to z našo pomočjo. Na spletni strani je brezplačno dostopen e-obrazec , s katerim lahko uspešno izvedete preklic oporoke.

Eva Langeršek, diplomirana pravnica

  • 1094
  • preklic oporoke, oporoka, oporočitelj, dedovanje
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×