Preklic oporoke in posledice

Brina Zadravec | 13.02.2014

Sicer sestava oporoke v Sloveniji ni tako pogosta in »popularna«, kot to lahko vidimo v raznih ameriških filmih in se dejansko uvede dedovanje na podlagi zakona, je pa začela oporoka vedno bolj dobivati na veljavi. Ker pa je življenje dinamično, polno sprememb in presenečenj pa se lahko zgodi, da si premislimo okoli dedičev, dednih deležev, ki jih namenjamo dedičem ali bilo česa drugega. Tako lahko oporoko, ki je že napisana, sestavljena in veljavna tudi prekličemo.


vir: www.pogreb-ni-tabu.si

Seveda ta določila o preklicu oporoke ureja Zakon o dedovanju, tako kot prav ta zakon ureja samo sestavo oporoke, določila vezana na veljavnost,…

»(1) Oporočitelj lahko vselej prekliče oporoko, ali v celoti ali deloma, z izjavo, dano v katerikoli obliki, v kateri se po zakonu lahko napravi oporoka.

(2) Oporočitelj lahko prekliče pisno oporoko tudi tako, da jo uniči.«

Uničenje oporoke ali pa dana izvaja nista edina načina, da pretekla oporoka preneha veljati oziroma vsaj delno preneha veljati:

»(1) Če se s poznejšo oporoko izrecno ne prekliče prejšnja oporoka, ostanejo določila prejšnje oporoke v veljavi, kolikor niso v nasprotju z določili poznejše.

(2) Če je oporočitelj uničil poznejšo oporoko, dobi prejšnja oporoka znova veljavo, razen če se dokaže, da to ni bila oporočiteljeva volja.«

Kaj pa se zgodi, če oseba, ki je napisala oporoka in je v to oporoko vključila navedbo, da določeni osebi nekaj po svoji smrti nakloni. Potem pa tekom let, ta oseba s to stvarno razpolaga, kar pomeni, da jo lahko tudi odsvoji. Praktično gledano, oseba A napiše v oporoki, da nakloni osebi B zato ogrlico, potem pa zaradi finančne stiske to dotično zlato ogrlico proda. Kaj pa potem?

»Vsako poznejše razpolaganje oporočitelja z določeno stvarjo, ki jo je komu naklonil, ima za posledico preklic naklonitve te stvari.«

  • 914
  • oproka, preklic oporoke, dedič, namenjeno darilo
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×