Prenehanje lastninske pravice

Brina Zadravec | 02.10.2013

Lastninsko pravico se lahko pridobi na več načinov, prav tako pa lahko lastninska pravica preneha na več načinov. V današnjem članku bomo sicer omenili, kako se lahko pridobi lastninsko pravico, ampak bo glavno vodilo, kako lahko lastninska pravica preneha.


vir: inteleks.si

Pridobitev lastninske pravice je opredeljena v Stvarnopravnem zakoniku, ki navaja pridobitev lastninske pravice na podlagi:

Seveda obstajajo pri razlikovanju med pridobitvijo lastninske pravice na nepremičninah in premičninah tudi druge možnosti.

Stvarno pravni zakonik pa ureja tudi prenehanje lastninske pravice, do katere lahko pride na več načinov:

Prenehanje lastninske pravice s pridobitvijo lastninske pravice od drugega pomeni, da sama lastninska pravica, ki jo ima nekdo na stvari, preneha, če kdo drug pridobi lastninsko pravico na njej. To je na primer lahko s prodajno pogodbo, darilno pogodbo, izročilno pogodbo,…

Prenehanje lastninske pravice z opustitvijo:

»(1) Lastninska pravica na premičnini preneha z opustitvijo stvari.

(2) Stvar se šteje za opuščeno, če njen lastnik nedvoumno izrazi voljo, da je ne želi več imeti v lastnini.«

V praksi to pomeni, da če stvar zavržemo, odvržemo v smeti ali na kakšen drug nedvoumen način izrazimo svojo voljo, da stvari več ne želimo v posesti.

V primeru uničenja stvari tudi pride do prenehanja lastninske pravice, kar pomeni, da preneha lastninska pravica, v primeru, da je stvar uničena. Če pa do tega pride, pa lastnik prej ne uničene stvari obdrži lastninsko pravico na ostankih stvari, ki je bila uničena.

  • 862
  • lastninska pravica, prenehanje, zavrženje stvari uničenje stvari
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×