Prenehanje pogodbe zaradi neizpolnitve

Brina Zadravec | 05.11.2013

Danes praktično ne rabimo dolgo iskati, da naletimo na zgodbo, pri kateri srečamo več strank pogodbe in ena izmed teh strank ni izpolnila svojega dela pogodbe. Kaj dejansko lahko v takšnem primeru storimo? Kako se lahko postopa naprej v takšnih primerih? In tudi, je vsaka neizpolnitev razlog za razdor pogodbe?

Pogodbe in obveznosti pogodbe v Sloveniji ureja Obligacijski zakonik, prav tako ureja prenehanje pogodbe zaradi neizpolnitve:

»Če pri dvostranskih pogodbah ena stranka ne izpolni svoje obveznosti in ni določeno kaj drugega, lahko druga stranka zahteva izpolnitev obveznosti ali pa pod pogoji iz naslednjih členov odstopi od pogodbe z navadno izjavo, če pogodba ni razvezana že po samem zakonu, v vsakem primeru pa ima pravico do odškodnine.«

Ampak dejansko ni vse tako lahko, saj zakon razlikuje med pravočasno izpolnitvijo bistvene sestavine pogodbe in med pravočasno izpolnitvijo nebistvene sestavine pogodbe.

»(1) Če je izpolnitev obveznosti v določenem roku bistvena sestavina pogodbe, dolžnik pa je v tem roku ne izpolni, je pogodba razvezana po samem zakonu.

(2) Vendar lahko upnik ohrani pogodbo v veljavi, če po preteku roka nemudoma obvesti dolžnika, da zahteva njeno izpolnitev.

(3) Če je upnik zahteval izpolnitev pogodbe, pa je ni v primernem roku dobil, lahko odstopi od pogodbe.

(4) Ta pravila veljajo tako v primeru, ko sta se pogodbeni stranki dogovorili, da se bo pogodba štela za razvezano, če ne bo izpolnjena v določenem roku, kot tudi takrat, kadar je izpolnitev pogodbe v določenem roku po naravi posla njena bistvena sestavina.«


vir: shakfehlaw.com

Kako pa je dejansko, ko je pravočasno izpolnjena nebistvena sestavina pogodbe?

»(1) Če izpolnitev obveznosti v določenem roku ni bistvena sestavina pogodbe, obdrži dolžnik pravico, da tudi po izteku roka izpolni svojo obveznost, upnik pa, da zahteva njeno izpolnitev.

(2) Če hoče upnik odstopiti od pogodbe, mora pustiti dolžniku primeren dodatni rok za izpolnitev.

(3) Če dolžnik ne izpolni obveznosti v dodatnem roku, nastanejo enake posledice kot takrat, ko je rok bistvena sestavina pogodbe.«

Ob tem pa je nedvomno potrebno omeniti, da se lahko od pogodbe odstopi brez dodatnega roka za izpolnitev pogodbe, v primeru, da iz dolžnikovega obnašanja in ravnanja lahko sklepamo, da ne bo izpolnil pogodbe niti v dodatno postavljenem roku za izpolnitev. Prav tako se lahko odstopi od pogodbe pred potekom roka, če je tudi jasno razvidno, da druga stranka ne bo ali pa nima namena izpolniti pogodbe, ob tem pa se lahko stranka, ki iz teh razlogov odstopi od pogodbe zahteva odškodnino za nastalo škodo. Od pogodbe ni mogoče odstopiti zaradi neizpolnitve neznatnega dela obveznosti.

  • 1748
  • pogodba, odstop od pogodbe, neizpolnitev pogodbe, pogodbene stranke OZ
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×