Pridobitev drugega mnenja

Eva Langeršek | 05.09.2013

Zakon o pacientovih pravicah zagotavlja pacientom 14 pravic, ki jih morajo upoštevati vsi izvajalci zdravstvenih storitev v Sloveniji. V današnjem članku izpostavljamo pravico do drugega mnenja.

Tako izvajalci, ki zdravstvene storitve opravljajo v mreži izvajalcev javne zdravstvene službe, kot tudi izvajalci, ki zdravstvene storitve opravljajo izven javne zdravstvene mreže, so zavezani spoštovati zbor osnovnih, občih pravic pacientov, ki pripadajo vsem, ne glede na status zavarovanja. Iz tega razloga je priporočljivo, da so pacienti s pravicami seznanjeni in jih znajo uveljavljati.

14 pacientovih pravic

Zakon o pacientovih pravicah, ki je bil sprejet leta 2008, zagotavlja 14 pacientovih pravic:


Vir: darkmatterlabs.net

Drugo mnenje

Odnos pacienta in zdravnika praviloma temelji na medsebojnem zaupanju in sodelovanju. Vendar lahko pacient na primer ob postavljeni diagnozi prične dvomiti v njeno pravilnost.

V tem primeru ima pravico, da kadarkoli pridobi drugo mnenje, tj. mnenje za oceno istega zdravstvenega stanja in predvidenih postopkov zdravstvene oskrbe pacienta, ki ga da zdravnik ustrezne specialnosti ali konzilij istega ali drugega izvajalca zdravstvenih storitev.

V okviru mreže izvajalcev javne zdravstvene službe pri zdravljenju na sekundarni in terciarni ravni (na primer pri specialističnem pregledu ali pri bolnišničnem zdravljenju) ima pravico v razumnem času pridobiti drugo mnenje.

Mnenje mora pridobiti v  času, ki ne presega obdobja, sprejemljivega z vidika objektivne medicinske presoje kliničnih potreb pacienta glede na njegovo zdravstveno stanje, anamnezo, verjeten razvoj bolezni, stopnje bolečin ali naravo prizadetosti v trenutku uveljavljanja pravice.

Pravica se lahko uveljavi največ enkrat za oceno istega zdravstvenega stanja, saj se pridobitev drugega mnenja krije iz zdravstvene blagajne. V kolikor pacient koristi pravico večkrat, bo moral stroške kriti sam.

Pred uveljavitvijo pravice pa morata pacient in zdravnik, ki ga zdravi, opraviti temeljit pogovor o razlogih, namenu in potrebnosti pridobitve drugega mnenja, na podlagi katerega pacient presodi, ali bo pravico do drugega mnenja uveljavil.

  • 935
  • drugo mnenje, pacientove pravice
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×