Razdelitev premoženja zaradi ločitve

Eva Langeršek | 22.07.2014

V preteklem tednu smo objavili članek na temo »Premoženjska razmerja med zakonci«. V današnji objavi si preberite, kako se razdeli premoženje med zakoncema po razvezi zakonske zveze.

Primer: Jože in Marija sta poročena že 22 let. Jože je ves čas zakona zaposlen. Že več let družina živi le od njegove plače, obnova hiša se financira iz njegovega zaslužka, otroci se šolajo z njegovo denarno pomočjo. Po vseh letih se odločita za ločitev.

Njuno premoženje sestavlja hiša z dvoriščem, dva avtomobila in manjši vikend. Marija se sprašuje, ali je upravičena do česarkoli, saj že več kot 15 let ni zaposlena, zato je v vseh teh letih  skrbela za vzgojo otrok in vodila gospodinjstvo.


Vir: telegraph.co.uk

Zakonca za čas trajanja zakonske zveze ustvarjata skupno premoženje, ki se razdeli, če zakonska zveza preneha – razveže (»ločitev«) ali se razveljavi.

Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka – vsak je upravičen do polovice.

Zakonca pa imata vselej možnost, da dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju. Navedeno pomeni, da ni vselej obvezno, da se premoženje deli »na pol«. Priporočljivo je, da se zakonca o tem pisno sporazumeta.

V kolikor sporazum ni mogoč in nastopi spor oziroma se o višini deleža zakonca sama ne sporazumeta - o tem odloča sodišče v postopku prenehanja (oziroma razveljavitve) zakonske zveze.

Pri ugotavljanju kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju sodišče ne upošteva le dohodka vsakega zakonca – torej ni relevantno samo to, ali nekdo »prinaša denar v hišo« oziroma je brezposeln že več let.

Ampak je sodišče dolžno upoštevati tudi druge okoliščine, kot na primer:

Vas zanima, kako bi se premoženje delilo v vašem primeru? Potrebujete pravni nasvet?

Stopite v stik s pravnimi strokovnjaki spletnega portala PravniNasvet.com preko elektronske pošte. Pošljite vprašanje, dokumentacijo in svoje kontaktne podatke na elektronski naslov info@PravniNasvet.com.

Enostavno in ugodno - info@PravniNasvet.com.

  • 750
  • premoženje, razdelitev, ločitev, razveza, zakonska zveza
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×