Razlika med »starejši delavec« in »delavec pred upokojitvijo«

Brina Zadravec | 05.12.2014

V delovnem vsakdanu se lahko začnejo porajati vprašanja, kdaj delavec pridobi status starejšega delavca in kdaj pridobi status delavca pred upokojitvijo. Da ne bi prišlo do nepravilnega razumevanja teh dveh terminov, vam v današnji objavi ponujamo razlago obeh.


Vir: www.flickr.com

Starejši delavec

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 197. členu navaja, da je starejši delavec oseba, ki uživa posebno varstvo in je starejša od 55 let. Ob tem pa zakon starejšim delavcem priznava tudi druge pravice, kot na primer:

Delavec pred upokojitvijo

Na drugi strani pa govorimo o delavcih, ki imajo status delavca pred upokojitvijo in jim ZDR-1 nudi dodatno varstvo, kot navaja 114. člen tega zakona. Torej zakon tretira delavca pred upokojitvijo, kot osebo, ki je dopolnila starost 58 let oziroma je to delavec, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine (ZDR-1). Seveda zakon predvideva tudi izjeme od tega, kot na primer:

Tudi v tem primeru, je prišlo do določenih izjem v prehodnem času, saj se starostna meja 58 let, kot jo navaja zakon, od sprejetja ZDR-1 povečuje z leti, da bo dospela na 58 let in bo izenačevala moške in ženske.

»Ne glede na določbo prvega odstavka 114. člena tega zakona, uživajo posebno varstvo pred odpovedjo delavci, ki v letu 2013 izpolnijo pogoj starosti 54 let in 4 mesece - ženske in 55 let - moški in delavci, ki v letu 2014 izpolnijo pogoj starosti 55 let. V nadaljnjih treh letih do uveljavitve starosti 58 let se starost za delavce zvišuje vsako leto za eno leto.« 226. člen ZDR-1.

Iz tega izhaja, da je v letu 2015 ta meja 56 let, v letu 2016 pa bo le-ta znaša 57 let, leta 2017 pa bo dosegla enotno mejo 58 let.

  • 3453
  • Zakon o delovnih razmerjih, ZDR-1, starejši delavec, delavec pred upokojitvijo, starostna upokojitev, denarno nadomestilo za primer brezposelnosti
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×