Razprodaje – ni vedno tako kot oglašujejo trgovci

Simon Horvat | 21.12.2015

Takoj po novem letu se običajno začnejo prve (zimske) sezonske razprodaje. Trgovci takrat ponujajo široko paleto artiklov po znižanih akcijskih cenah. Kako so razprodaje zakonsko urejene in na kaj moramo biti potrošniki pozorni si preberite v nadaljevanju.

Zakonska ureditev razprodaj

Razprodaje spadajo v posebno poglavje Zakona o varstvu potrošnikov, ki se imenuje »Posebna pravila o lastnostih blaga«. Seveda celoten zakon velja samo za t.i. potrošniška razmerja. To so razmerje med fizično osebo (potrošnikom), ki kupuje blago za lastno uporabo in trgovcem (podjetjem, ki opravlja pridobitno dejavnost). Varstvo potrošnikov lahko obravnavamo tudi kot posebno pravno področje, čigar glavni namen je varovanje šibkejše stranke – potrošnika.

Zakon med drugimi natančneje predpisuje tudi pravila glede razprodaj, ki se jih trgovci seveda morajo držati.

Nekaj glavnih pravili, ki veljajo za razprodaje:

»Podjetje mora razprodajo objaviti na krajevno običajen način.«

»Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje.«

»Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno.« 

 


Vir: pixabay.com/

Znižanje vseh izdelkov (do) minus 70%

V času razprodaj pogosto zasledimo takšne in podobne oglase. Vendar smo nato pogosto hitro razočarani, saj po pregledu ponudbe hitro ugotovimo, da je zelo majhen del izdelkov zares znižanih za 70%.

Takšno znižanje imenujemo »znižanje z objavo odstotka znižanja v nekem razponu«. Za to vrsto znižanja so pravila jasno določena: »Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.«

Torej bi dejansko morala biti četrtina blaga, ki je na razprodaji znižana za 70%. Pri čemer se tukaj blago ne šteje količinsko ampak cenovno. Šteje se torej njegova vrednost.

Takšne stvari je kupcu/potrošniku zelo težko preveriti, inšpekcijske službe pa imajo vzvode, s katerimi v takih primerih lahko preverijo morebitne kršitve.

Znižanje samo določenih izdelkov

Kot smo že povedali mora trgovec v objavi o uvedbi razprodaje med drugim navesti tudi podatek o vrsti znižanega blaga. Seveda lahko trgovec prosto izbira vrsto blaga in tudi vrsto znižanja. Tako je npr. pogosto, da niso znižani vsi izdelki, ampak samo izdelki iz prejšnjih sezon, izdelki, ki se ne prodajajo tako dobro ali pa izdelki višjih konfekcijskih številk. Takšno znižanje je seveda možno, seveda v kolikor je ustrezno oglaševano. 

  • 785
  • razprodaje, znižanje, potrošniki, varstvo potrošnikov, akcije, blago z napako, blago pred potekom roka
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Simon Horvat
Simon Horvat
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×