Regres

Sandi Žvajkar | 02.05.2011

Če se postavimo v kožo delavca, nam ob branju naslova, posebej v spomladanskih mesecih, med prvimi padeta na misel sledeči vprašanji, in sicer: kdaj pričakovati izplačilo regresa in v kakšni višini? Pravica do regresa Regres je zelo povezan s pojmom letnega dopusta, saj je pravica do letnega dopusta podlaga za pridobitev pravice do regresa, kajti pravico do regresa pridobi vsak delavec, ki ima pravico do letnega dopusta. Ponavadi je znesek višine regresa opredeljen v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca, če pa ni, pa je delodajalec delavcu dolžan izplačati regres, in sicer najmanj v višini zakonsko opredeljene minimalne plače. Delavec, ki nepretrgoma dela vsaj pol leta pri enem delodajalcu, pridobi pravico do celotnega letnega dopusta in tako s tem tudi pravico do polnega regresa. Drugače je v primeru, ko delavec dela oziroma je sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas. V tem primeru mu pripada enako število dni letnega dopusta, kot če bi delal polni delovni čas, torej minimalno štiri tedne, vendar je upravičen do regresa, ki je sorazmeren njegovemu krajšemu delovnemu času. Vendar to ne velja za delavce, ki delajo krajši delovni čas zaradi starševstva, invalidnosti ipd. Ti so upravičeno do polnega regresa, kljub krajšemu delovnemu času.  Rok za izplačilo regresa Delavec lahko pričakuje izplačilo regresa pred 1. julijem. Če izplačila kljub temu ni do omenjenega roka, je najbolje, da se delavec pozanima pri delodajalcu, čemu je tako, saj se v primeru slabega poslovanja delodajalca, lahko ta rok zavleče do 1. novembra, če je v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti tako določeno. Kot zadnjo rešilno bilko pa lahko delavec išče pravico na pristojnem delovnem sodišču ali pa prijavi delodajalca pristojnemu inšpektoratu za delo. Regres in dohodnina Z vidika davčnega področja regres predstavlja dohodek iz delovnega razmerja, in temu tako je podvržen obdavčenju z dohodnino, ki jo mora delavec kot fizična oseba oddati vsako leto v določenem roku.

  • 1233
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Sandi Žvajkar
Sandi Žvajkar
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×