Rehabilitacijski programi

Brina Zadravec | 23.10.2013

Ko storimo kakšen prometni prekršek in smo za to kaznovani, se pogosto zgodi, da ne ostane samo pri enem prekršku, za katerega nam je izrečena kazen in kazenske točke. Sicer se lahko teh kazenskih točk že ob prvem prekršku nabere toliko, da pride do odvzema vozniškega dovoljenja, ampak najpogosteje, nam je odvzeto vozniško dovoljenje po tem, ko smo »nabrali« določeno število kazenskih točk. In prav v takšnih primerih Zakon o voznikih narekuje rehabilitacijske programe in udeležbo v le-teh, če je prišlo do odvzema vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali drug prepovedanih substanc.


vir: zurnal24.si

Sodišče je tisto, ki s sklepom napoti te osebe na udeležitev rehabilitacijskega programa, katerega se morajo udeležiti, ker je prišlo do odvzema vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Sodišče napoti takšnega »preteklega voznika« v rehabilitacijski program, po tem, ko opravi kontrolni zdravstveni pregled, v primeru odložitve izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, ki ga določa Zakon o prekrških. Prav tako pa se mora rehabilitacijskega programa, v predpisanem obsegu pred ponovnim opravljanjem vozniškega izpita udeležiti tudi oseba, ki ji je prenehala veljavnost vozniškega dovoljenja. Ustrezen rehabilitacijski program določi pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti na podlagi ugotovitev kontrolnega zdravstvenega pregleda.

»(3) Ustreznega rehabilitacijskega programa, ki ga določi pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti na podlagi ugotovitev kontrolnega zdravstvenega pregleda, se lahko udeleži tudi imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja enkrat v treh letih od tedaj, ko je bil prvič pravnomočno kaznovan zaradi prekrška vožnje pod vplivom alkohola, če je bilo ugotovljeno, da je imel v organizmu več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Imetniku veljavnega vozniškega dovoljenja, ki se je udeležil rehabilitacijskega programa se z dnem, ko predloži organu, pristojnemu za vodenje evidence kazenskih točk, potrdilo o opravljenem rehabilitacijskem programu, iz evidence kazenskih točk izbrišejo štiri pravnomočno izrečene kazenske točke za prekršek vožnje pod vplivom alkohola.«

Kazenske točke, ki se imetniku veljavnega vozniškega dovoljenja izbrišejo (4 kazenske točke), zato, ker je opravil program, se izbrišejo samo ENKRAT v treh letih, ne ozirajoče na to, ali je dodatno opravil tudi program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo za imetnike veljavnega vozniškega dovoljenja, ki so dosegli ali presegli štiri kazenske točke in niso presegli 17 kazenskih točk, ali če je dodatno opravil zdravstveni pregled s svetovanjem.

Ko sodišče ali pooblaščeni izvajalec zdravstvene stroke odloča o tem, kateri program je za posameznika najbolj ustrezen, se odloča med tremi:

  • 1402
  • voznik, odvzem vozniškega dovoljenja, rehabilitacijski program
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×